Η υπερβολική ρευστότητα τροφοδοτεί το ράλι

Οι περισσότερες κατηγορίες επενδύσεων είναι πλέον υπερτιμημένες λόγω της υπερβάλλουσας ρευστότητας στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό οικοδόμημα. Αυτή είναι η άποψη του Andrew Smithers της Smithers & Smithers, γνωστής ”αρκούδας” της αμερικανικής αγοράς.

του Philip Coggan

Οι περισσότερες κατηγορίες επενδύσεων είναι πλέον υπερτιμημένες λόγω της υπερβάλλουσας ρευστότητας στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό οικοδόμημα. Αυτή είναι η άποψη του Andrew Smithers της Smithers & Smithers, γνωστής ”αρκούδας” της αμερικανικής αγοράς.

Ο κ. Smithers επισημαίνει ότι οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες έχουν καταφέρει να αναβάλουν την ύφεση μέσω ενός καθεστώτος μεγάλων ελλειμμάτων προϋπολογισμών και πολύ χαμηλών επιτοκίων. Αυτό το καθεστώς έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ”υπερβολικής” αποταμίευσης.

Οι μετοχές είναι ακριβές, σύμφωνα με τον κ. Smithers, σε σχέση με μετρήσεις όπως το κόστος αντικατάστασης των καθαρών στοιχείων ενεργητικού (ο λόγος Q) ή το κυκλικά αναπροσαρμοσμένο Ρ/Ε.

Τα ομόλογα είναι επίσης υπερτιμημένα, από τη στιγμή που η πραγματική μακροπρόθεσμη απόδοση ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 3,5%-4%. Δεδομένου ότι οι κεντρικές τράπεζες επιθυμούν να διατηρούν τον πληθωρισμό σε επίπεδα 2%-2,5%, οι αποδόσεις θα έπρεπε να διαμορφώνονται κοντά στο 6% αντί του τρέχοντος 4%-4,5%.

Ο κ. Smithers επισημαίνει ότι η πρόσφατη ενίσχυση στην τιμή του χρυσού είναι μια ακόμη απόδειξη της υπερβολικής ρευστότητας, δεδομένου ότι συνοδεύεται από σταθερές ομολογιακές αποδόσεις. Αυτός ο συνδυασμός είναι αταίριαστος με την άποψη ότι και οι δύο κατηγορίες επενδύσεων συνδέονται με τον πληθωρισμό.

Όμως, οι τιμές στις περισσότερες επενδυτικές κατηγορίες ενδέχεται να δεχθούν πιέσεις εντός του 2006, καθώς ο δείκτης αποταμίευσης στις ΗΠΑ αναμένεται να ενισχυθεί. Ο κ. Smithers αναφέρει ότι η αύξηση θα είναι ήπια. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ενίσχυση κατά μόλις 0,6%.

Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, η αρνητική επίπτωση στην καταναλωτική ζήτηση λογικά θα αντισταθμιστεί από μια αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος και από την ενίσχυση στις εταιρικές επενδύσεις.

Ωστόσο, εάν η ενίσχυση στο ποσοστό αποταμίευσης είναι έντονη, ο κ. Smithers εκτιμά ότι η ύφεση στις ΗΠΑ θα είναι αναπόφευκτη, λόγω της ισχυρής μείωσης της καταναλωτικής ζήτησης. Υπό αυτές τις συνθήκες τόσο η εταιρική κερδοφορία όσο και οι χρηματιστηριακές αγορές θα υποχωρήσουν.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v