Αποχώρηση από τη Wall Street εξετάζει η Vivendi

H Vivendi Universal, o γαλλικός όμιλος media, εξετάζει την απόσυρση των American Depositary Receipts από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σε μια προσπάθεια περικοπών κόστους, καθώς μειώνονται οι όγκοι συναλλαγών. Η κίνηση αυτή αποτελεί τέλος εποχής για τον όμιλο, μετά την ισχυρή άνοδο και τη δραστική υποχώρηση του τίτλου στις ΗΠΑ στον απόηχο της ”φούσκας” των μετοχών Ιnternet.

της Helen Thomas

H Vivendi Universal, o γαλλικός όμιλος media, εξετάζει την απόσυρση των American Depositary Receipts από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σε μια προσπάθεια περικοπών κόστους, καθώς μειώνονται οι όγκοι συναλλαγών. Η κίνηση αυτή αποτελεί τέλος εποχής για τον όμιλο, μετά την ισχυρή άνοδο και την δραστική υποχώρηση του τίτλου στις ΗΠΑ στον απόηχο της ”φούσκας” των μετοχών Ιnternet.

Η εταιρία αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση: ”Η πλειονότητα των μετοχών που βρίσκονται στα χέρια Αμερικανών επενδυτών είναι κοινές μετοχές που έχουν αγοραστεί από το Eurolist-Euronext και τα τελευταία δύο χρόνια το ποσοστό των κοινών μετοχών που ελέγχονται από Αμερικανούς επενδυτές έχει αυξηθεί σημαντικά”.

Εάν το σχέδιο εγκριθεί, θα εφαρμοστεί από τα τέλη Ιουνίου. Οι όγκοι συναλλαγών των ADR έχουν υποχωρήσει από το 2001 και αντιστοιχούν σε ποσοστό χαμηλότερο του 5% των συνολικών μετοχών που άλλαξαν χέρια το 2004 και το 2005, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί περαιτέρω υπαναχώρηση από τη διεθνή σκηνή του γαλλικού ομίλου media ο οποίος έγινε case study για εταιρικές υπερβολές για την περίοδο της θητείας του Jean-Marie Messier στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και προέδρου του Δ.Σ., ο οποίος ηγήθηκε ενός προγράμματος επιθετικής επέκτασης, κλείνοντας συμφωνίες εξαγοράς ύψους 100 δισ. δολ. σε όλο τον κόσμο.

Ο κ. Messier επεδίωκε να καθιερώσει τη Vivendi και στην αμερικανική αγορά με το πρόγραμμα των ADR που ξεκίνησε το 2000, βάζοντας την εταιρία στην ίδια κλίμακα με άλλες γνωστές ξένες εταιρίες με εισαγωγή στις ΗΠΑ, όπως η αυστραλιανή News Corp. και η φινλανδική Nokia.

Το διοικητικό συμβούλιο της Vivendi απομάκρυνε τελικά τον κ. Messier το 2002, μετά την ανακοίνωση των μεγαλύτερων ζημιών γαλλικής εταιρίας στην ιστορία, την υποχώρηση της τιμής της μετοχής της σε χαμηλά 13 ετών και μια σειρά λαθών που κατέστρεψαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στον αμφιλεγόμενο πρόεδρο.

Μετά από τρία χρόνια ζημιών ύψους 38 δισ. ευρώ, ο όμιλος επέστρεψε στην κερδοφορία το 2004 χάρη στη δραστική αναδιάρθρωση από τον διάδοχό του, Jean-Rene Fourtou.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v