Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά η Wall λόγω macro, κέρδη στην Ευρώπη

Κέρδη αποκομίζει η Wall Street ωθούμενη από τα macro που ευθυγραμμίστηκαν ή ήταν θετικότερα των εκτιμήσεων, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύσσεται χωρίς να ενισχύει περαιτέρω τον πληθωρισμό. Κέρδη άνω του 1% στις τρεις βασικές ευρωπαϊκές αγορές, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο 2002 ο DAX.

Κέρδη αποκομίζει η Wall Street ωθούμενη από τα macro που ευθυγραμμίστηκαν ή ήταν θετικότερες των εκτιμήσεων, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύσσεται χωρίς να ενισχύει περαιτέρω τον πληθωρισμό. Κέρδη άνω του 1% στις τρεις βασικές ευρωπαϊκές αγορές, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο 2002 ο DAX.

Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν κατά 17.000 αιτήσεις στις 320.000 αιτήσεις την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ενίσχυση της τάξεως του 0,4% παρουσίασαν τα προσωπικά εισοδήματα τον Οκτώβριο και αύξηση κατά 0,2% οι καταναλωτικές δαπάνες.

Εν τω μεταξύ, οι κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν κατά 0,7% τον Οκτώβριο, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών, ενώ ο δείκτης μεταποίησης ISM για το Νοέμβριο διαμορφώθηκε στο 58,1, έναντι εκτιμήσεων για ηπιότερη ενίσχυση στο 57,5.

Το αισιόδοξο κλίμα δεν φαίνεται, μέχρι στιγμής, να επηρεάζει η έντονα ανοδική κίνηση του ”μαύρου χρυσού”. Η τιμή του αργού πετρελαίου στην αγορά της Ν. Υόρκης ενισχύεται κατά 2,32% στα 58,65 δολάρια μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η μείωση των αποθεμάτων αλλά και οι χαμηλές θερμοκρασίες οδηγούν σε αύξηση της ζήτησης.

Πτωτικά κινείται η μετοχή της Wal-Mart μετά την ανακοίνωση ότι περιμένει η αύξηση των πωλήσεων στα ίδια καταστήματα της να κινηθεί μεταξύ 2% και 4%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για αύξηση της τάξεως του 3%-5%.

Άνοδο σημειώνει η μετοχή της Alcoa, εν μέσω γενικότερου ενδιαφέροντος για τον κλάδο των μετάλλων.

Σημαντικά κέρδη αποκομίζουν τεχνολογικές μετοχές όπως οι Intel, Teradyne Inc. και National Semiconductor Corp..

Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκονται οι μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών καθώς αναμένονται στοιχεία για τις πωλήσεις Νοεμβρίου. Η μετοχή της General Motors ενισχύεται, ενώ εκείνη της Ford υποχωρεί.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.913 μονάδες με κέρδη 1%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται ανοδικά κατά 1,44%, στις 2.265 μονάδες και ο S&P 500 ενισχύεται κατά 1,17%, στις 1.264 μονάδες.

Έντονα ανοδικές τάσεις επικράτησαν στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 1,16% στις 5.486,10 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο κατά 1,41% στις 5.266,55 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 4.636,46 μονάδες με κέρδη 1,51%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v