Merrill Lynch: Αλλάζουν οι τάσεις στις ισοτιμίες

Η παγκόσμια αναζήτηση για αποδόσεις κυριάρχησε στις αγορές συναλλάγματος το 2005, με τις ισοτιμίες που στηρίζονται από σχετικά υψηλά επιτόκια, όπως η στερλίνα, το αμερικανικό και το αυστραλιανό δολάριο, να ξεπερνούν σε απόδοση τα νομίσματα με χαμηλότερα επιτόκια, όπως το γεν, το ευρώ και το ελβετικό φράγκο. Όμως η Merrill Lynch βλέπει τις τάσεις αυτές να αντιστρέφονται εντός των επόμενων εβδομάδων.

του Steve Johnson

Η παγκόσμια αναζήτηση για αποδόσεις κυριάρχησε στις αγορές συναλλάγματος το 2005, με τις ισοτιμίες που στηρίζονται από σχετικά υψηλά επιτόκια, όπως η στερλίνα, το αμερικανικό και το αυστραλιανό δολάριο, να ξεπερνούν σε απόδοση τα νομίσματα με χαμηλότερα επιτόκια, όπως το γεν, το ευρώ και το ελβετικό φράγκο.

Όμως, σύμφωνα με τη Merrill Lynch, αυτή η τάση όχι μόνο θα διακοπεί εντός των επόμενων εβδομάδων, αλλά θα αντιστραφεί.

”Οι αποδείξεις είναι συντριπτικά υπέρ της ανατίμησης των νομισμάτων χαμηλής απόδοσης, έναντι των ισοτιμιών με τις υψηλότερες επιτοκιακές αποδόσεις στους επόμενους μήνες”, επισημαίνει ο Alex Patelis, αναλυτής ισοτιμιών στην Merrill Lynch.

H απόδοση δεν αποτελεί πάντοτε το βασικότερο παράγοντα που καθορίζει τις κινήσεις στις αγορές συναλλάγματος. Η Ιαπωνία είχε χαμηλότερα επιτόκια από τις ΗΠΑ στα 23 από τα τελευταία 27 χρόνια, όμως το γεν έχει ανατιμηθεί έναντι του δολαρίου στα 16 από αυτά τα 27 έτη.

Από το 1978, οι επενδυτές που στοιχηματίζουν ότι τα νομίσματα υψηλής απόδοσης των ανεπτυγμένων αγορών θα ανατιμηθούν έναντι των ισοτιμιών με χαμηλά επιτόκια, είχαν 50% πιθανότητα να επιβεβαιωθούν.

Αυτοί οι επενδυτές είναι ικανοποιημένοι στην παρούσα χρονική συγκυρία, καθώς το καλάθι των πέντε ισοτιμιών με τις μεγαλύτερες επιτοκιακές αποδόσεις (των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, του Καναδά και της Αγγλίας) ξεπερνούν τα πέντε νομίσματα με τις χαμηλότερες αποδόσεις (ευρώ, γεν, ελβετικό φράγκο, νορβηγική κορόνα και σουηδική κορόνα) κατά 5,4% στο εξάμηνο που ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο.

Όμως η ανάλυση της Merrill αναφέρει ότι αυτή η τάση θα αντιστραφεί όταν οι τράπεζες που ενισχύουν τα επιτόκια είναι τουλάχιστον τρεις περισσότερες από αυτές που βρίσκονται σε φάση σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής ή όταν ενισχυθεί το carry trade στα νομίσματα χωρών με χαμηλά επιτόκια.

Αυτές οι δυο προϋποθέσεις αναμένεται να συμβούν, ενώ η εικόνα στις συναλλαγματικές αγορές θα γίνει πιο ξεκάθαρη όταν η Σουηδία, η Ελβετία και η ευρωζώνη εισέλθουν σε φάση ενίσχυσης των επιτοκίων, με τη Merrill Lynch να εκτιμά ότι οι κεντρικές τράπεζες των χωρών που περιλαμβάνονται στο καλάθι των νομισμάτων χαμηλής απόδοσης θα προχωρήσουν σε πιο επιθετικές κινήσεις σε σχέση με το αντίστοιχο καλάθι υψηλής απόδοσης έως το Μάρτιο του 2006.

Η τράπεζα αναθεωρεί τις προβλέψεις της, αλλά βλέπει το γεν να ενισχύεται στα 87 γεν έναντι του δολαρίου και στα 116 γεν έναντι του ευρώ έως το Δεκέμβριο του 2006, σε μια ανατίμηση της τάξεως του 38% και του 21% αντίστοιχα.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v