Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Απώλειες λόγω κατοχύρωσης κερδών

Με απώλειες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η Wall Street καθώς οι επενδυτές προτίμησαν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους, μετά το ράλι των αμερικανικών μετοχών από τα μέσα Οκτωβρίου, που έχει οδηγήσει τον Dow 7% υψηλότερα, και τους Nasdaq και S&P 500 σε κέρδη κατά 11% και 7,8% αντίστοιχα. Πτώση στην Ευρώπη.

Με απώλειες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η Wall Street καθώς οι επενδυτές προτίμησαν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους, μετά το ράλι των αμερικανικών μετοχών από τα μέσα Οκτωβρίου, που έχει οδηγήσει τον Dow 7% υψηλότερα, και τους Nasdaq και S&P 500 σε κέρδη κατά 11% και 7,8% αντίστοιχα. Πτώση στην Ευρώπη.

”Εδώ και 1,5 μήνα παρατηρούμε μια ανοδική κίνηση των τίτλων, με κατώτατα επίπεδα στα μέσα Οκτωβρίου”, τονίζει ο Marc Pado, αναλυτής της αμερικανικής αγοράς για την Cantor Fitzgerald. ”Φοβούμαι ότι ίσως η αγορά είναι υπεραγορασμένη πολύ γρήγορα. Εάν στη σημερινή συνεδρίαση εξασθενήσουν γρήγορα τα πρωινά κέρδη, να έχετε το νου σας για αποκομιδή κερδών”.

Την πτωτική κίνηση της αγοράς δεν φάνηκε να ανακόπτει η υποχώρηση που σημείωσαν οι τιμές στην αγορά ενέργειας. Ειδικότερα, το αργό πετρέλαιο στην αγορά της Ν. Υόρκης εμφάνισε πτώση μεγαλύτερη του 2% και ”έκλεισε” στα 57,36 δολ./βαρέλι με πτώση μεγαλύτερη του 2%.

Πτωτικά κινήθηκαν μετοχές ενεργειακών εταιριών όπως η Exxon Mobil, η Valero Energy και η XTO Energy, λόγω της υποχώρησης του ”μαύρου χρυσού”.

Πιέσεις δέχθηκαν τίτλοι εταιριών του λιανικού εμπορίου όπως η Wal-Mart και η Federated παρά τις ενδείξεις για ισχυρή εορταστική περίοδο αγορών εφέτος.

Το αμερικανικό λιανεμπόριο συγκέντρωσε πωλήσεις ύψους 27,8 δισ. δολαρίων στη διάρκεια του πρώτου σαββατοκύριακου της εορταστικής περιόδου, ενώ οι συνολικά οι πωλήσεις, μαζί με τις online πωλήσεις, αυξήθηκαν 22% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, αντλώντας ώθηση από τις εκπτώσεις και την αυξημένη ζήτηση για ηλεκτρονικά προϊόντα.

Υποχώρηση σημείωσε η μετοχή της Merck, η οποία ανακοίνωσε ότι τα έσοδα του επόμενου έτους θα είναι μειωμένα κατά 2 δισ. δολ. καθώς λήγει η αποκλειστική πατέντα του φαρμάκου με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, του Zocor. Παράλληλα η εταιρία ανακοίνωσε περικοπή 7.000 θέσεων εργασίας και κλείσιμο 5 εργοστασίων.

Αρνητική επίδραση είχε και η ανακοίνωση ότι οι μεταπωλήσεις κατοικιών Οκτωβρίου μειώθηκαν. Αρνητική εικόνα παρουσίασαν τίτλοι εταιριών του κλάδου κατασκευής κατοικιών όπως η Toll Brothers.

Το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε 0,74%, στα 8,1 δολάρια, ενώ το ADR του ΟΤΕ σημείωσε άνοδο κατά 3,05%, στα 10,47 δολάρια. Πτώση 0,57% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 28,15 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.890,72 μονάδες με απώλειες 0,37%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq σημείωσε πτώση κατά 1,04%, στις 2.239,37 μονάδες και ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,85%, στις 1.257,47 μονάδες.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν τελικά στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,84% στις 5.477,40 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 0,34% στις 5.176,59 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 4.575,31 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 0,55%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v