Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Χαμόγελα λόγω επιτοκίων και πετρελαίου

Κέρδη, τα οποία περιορίστηκαν ελαφρώς προς το κλείσιμο, αποκόμισε η Wall Street καθώς η αισιοδοξία των επενδυτών για τις προοπτικές των επιτοκίων και η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, λόγω των αποθεμάτων, αντιστάθμισαν την άνοδο που εμφάνισαν οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας. Άνοδος στην Ευρώπη.

Κέρδη, τα οποία περιορίστηκαν ελαφρώς προς το κλείσιμο, αποκόμισε η Wall Street καθώς η αισιοδοξία των επενδυτών για τις προοπτικές των επιτοκίων και η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, λόγω των αποθεμάτων, αντιστάθμισαν την άνοδο που εμφάνισαν οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας. Άνοδος στην Ευρώπη.

Η τιμή του ”μαύρου χρυσού” στη Ν. Υόρκη κινήθηκε πτωτικά μετά την ανακοίνωση ότι την προηγούμενη εβδομάδα τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 400.000 βαρέλια, ενώ τα αποθέματα βενζίνης σημείωσαν αύξηση κατά 200.000 βαρέλια. Ωστόσο τελικά η τιμή του αργού πετρελαίου έκλεισε στα 58,71 δολάρια/βαρέλι, με οριακές απώλειες.

Το κλίμα στην αγορά βελτιώθηκε χθες αισθητά μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών από τη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve.

Ειδικότερα, κάποια μέλη της FOMC εξέφρασαν την ανησυχία τους για τους κινδύνους που ενέχουν τα υψηλότερα επιτόκια, γεγονός που, σύμφωνα με τους αναλυτές, ενδεχομένως να σηματοδοτεί την αρχή του τέλους στις αυξήσεις επιτοκίων και την αφαίρεση της φρασεολογίας περί ”ήπιων αυξήσεων” από τις ανακοινώσεις της Fed.

Στο μέτωπο των macro, οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας που συμπληρώθηκαν την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 19/11 διαμορφώθηκαν σε 335.000, έναντι 303.000 αιτήσεων την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα και εκτιμήσεων για ενίσχυση στις 312.000 αιτήσεις.

Αντίθετα, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος Michigan διαμορφώθηκε στο 81,6 το Νοέμβριο, από 79,9 τον προηγούμενο μήνα, με τους αναλυτές να προβλέπουν άνοδο στο 81.

Κέρδη αποκόμισε η μετοχή της McDonald’s καθώς η εταιρία ξεκίνησε διαφημιστική καμπάνια για την προώθηση της κάρτας-δώρων Arch Card.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι δεικτοβαρείς τίτλοι των Intel, General Motors, American Express και International Business Machines.

Θετική η εικόνα μετοχών του χρηματοοικονομικού κλάδου όπως η JP Morgan & Chase και η Bank of America, που θα ευνοηθούν από μία ενδεχόμενη παύση των αυξήσεων των επιτοκίων.

Στον αντίποδα, πιέσεις δέχθηκε ο τίτλος της Research In Motion μετά την αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της εταιρίας για τις ροές εσόδων του γ’ και δ’ τριμήνου της χρήσης.

Το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας ενισχύθηκε κατά 0,73%, στα 8,29 δολάρια, ενώ το ADR του ΟΤΕ υποχώρησε κατά 1,90%, στα 10,3 δολάρια. Σημαντικά κέρδη 8,02% για το ADR της 3Ε, στα 29,77 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.916,09 μονάδες με κέρδη 0,41%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq σημείωσε άνοδο κατά 0,28%, στις 2.259,98 μονάδες και ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,35%, στις 1.265,61 μονάδες.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,26% στις 5.531,70 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο κατά 0,41% στις 5.196,08 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 4.608,65 μονάδες με κέρδη 0,61%.

Σημείωση: Λόγω του εορτασμού της Ημέρας των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ η Wall Street θα παραμείνει κλειστή την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, ενώ την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου η συνεδρίαση θα λήξει τρεις ώρες νωρίτερα ήτοι στις 20.00 ώρα Ελλάδος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v