Η πολιτεία του Τέξας μηνύει τη Sony/BMG

Η Sony BMG Music Entertainment εμπλέκεται σε νέα νομική διαμάχη, καθώς το Τέξας είναι η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που καταθέτει μήνυση εναντίον της δισκογραφικής εταιρίας για εξαπάτηση καταναλωτών, καθώς μαζί με τα αρχεία μουσικής στα CD της υπάρχει και λογισμικό spyware, το οποίο, σύμφωνα με τον εισαγγελέα που ανέλαβε την υπόθεση, εκθέτει τους υπολογιστές τους στις ορέξεις των χάκερ.

του Paul Taylor στη Νέα Υόρκη

Η Sony BMG Music Entertainment εμπλέκεται σε νέα νομική διαμάχη, καθώς το Τέξας είναι η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που καταθέτει μήνυση εναντίον της δισκογραφικής εταιρίας για τη χρήση αμφιλεγόμενου λογισμικού προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.

Ο Greg Abbott, ο γενικός εισαγγελέας του Τέξας, επιτέθηκε στην εταιρία, την οποία κατηγορεί ότι ”εγκαθιστά στα κρυφά ειδικό λογισμικό spyware” στους υπολογιστές των καταναλωτών που έπαιξαν συγκεκριμένα μουσικά CD, τα οποία περιείχαν το πρόγραμμα προστασίας από αντιγραφή.

”H Sony εμπλέκεται σε μια τεχνολογική εκδοχή μυστηριώδους εξαπάτησης των καταναλωτών, κρύβοντας μυστικά αρχεία στους υπολογιστές τους”, τόνισε ο κ. Abbott. ”Οι καταναλωτές που αγόρασαν CD της Sony νόμιζαν ότι αγόραζαν μουσική. Όμως λάμβαναν και spyware που μπορεί να καταστρέψει έναν υπολογιστή και να τον εκθέσει σε ιούς”.

Η μήνυση αποτελεί την τελευταία σε μια σειρά ανάλογων κινήσεων εναντίον της Sony BMG, της κοινοπραξίας που δημιουργήθηκε πέρυσι από την ιαπωνική Sony και τη γερμανική Bertelsmann, η οποία έχει συμβόλαια με αστέρια της μουσικής όπως η Celine Dion, η Mariah Carey και οι Destiny’s Child.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η δισκογραφική συμφώνησε να αντικαταστήσει εκατομμύρια μουσικών CD και να σταματήσει ”προσωρινά” τη χρήση του λογισμικού προστασίας αντιγραφής, αφού παραδέχτηκε ότι θέτει τους υπολογιστές των καταναλωτών σε κίνδυνο επίθεσης από χάκερ.

Εμπειρογνώμονες που εξέτασαν τα CD αναφέρουν ότι το λογισμικό προστασίας αντιγράφων -γνωστό ως XCP- ενεργοποιείται όταν παίζεται ο δίσκος σε ένα PC και εγκαθιστά ένα μικρό κρυμμένο αρχείο στη μηχανή του χρήστη.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v