Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Κέρδη με τα βλέμματα στη FOMC

Κέρδη αποκόμισε η Wall Street καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά στην πιθανότητα αλλαγής της πολιτικής όσον αφορά τα επιτόκια, θέμα που απασχόλησε τη συνεδρίαση της Fed την 1η Νοεμβρίου. Ανοδικά αντέδρασαν τα αμερικανικά ομόλογα, ενώ το δολάριο υποχώρησε. Mικτά πρόσημα στην Ευρώπη.

Κέρδη αποκόμισε η Wall Street καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά στην πιθανότητα αλλαγής της πολιτικής όσον αφορά τα επιτόκια, θέμα που απασχόλησε τη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ την 1η Νοεμβρίου, οπότε αποφασίστηκε η 12η συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων. Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα πρακτικά που δημοσιοποιήθηκαν, κάποια μέλη της FOMC εξέφρασαν την ανησυχία τους για τους κινδύνους που ενέχουν τα υψηλότερα επιτόκια, γεγονός που, σύμφωνα με τους αναλυτές, ενδεχομένως να σηματοδοτεί την αρχή του τέλους στις αυξήσεις επιτοκίων και την αφαίρεση της φρασεολογίας περί ”ήπιων αυξήσεων” από τις ανακοινώσεις της Fed.

”Αρκετά σημεία της φρασεολογίας που χρησιμοποιείται στη δήλωση θα πρέπει να αλλαχτούν, ειδικά όσον αφορά τον χαρακτηρισμό της μελλοντικής πολιτικής” ανέφεραν τα πρακτικά της FOMC.

Τα σχόλια των κεντρικών τραπεζιτών οδήγησαν σε πτωτική τροχιά το δολάριο, το οποίο εξανέμισε το σύνολο των κερδών που κατέγραφε έναντι του ευρώ και του γεν.

Αντίθετα, έντονα ανοδικά κινήθηκαν τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα με την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς να υποχωρεί στο 4,43%.

Στο ενεργειακό μέτωπο, σήμερα επικράτησαν έντονα ανοδικές τάσεις με το συμβόλαιο πετρελαίου λήξεως Ιανουαρίου να κλείνει στα 58,75 δολάρια/βαρέλι, οριακά χαμηλότερα από την υψηλότερη τιμή της ημέρας (στα 59,00 δολάρια/βαρέλι), ενισχυμένο κατά 1,82%.

Στο προσκήνιο βρέθηκαν επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, μετά την ανακοίνωση της National Retail Federation, ότι οι πωλήσεις των επιχειρήσεων του κλάδου κατά την εορταστική περίοδο αναμένεται να είναι ισχυρότερες από τις αρχικές προβλέψεις, με τον κλαδικό φορέα να προβλέπει ότι οι λιανικές πωλήσεις θα ανέλθουν σε 439,5 δισ. δολ. για το σύνολο του κλάδου, για την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου.

Κέρδη αποκόμισαν οι μετοχές των Micron Technologies και Intel Corp. που ανακοίνωσαν την δημιουργία κοινοπραξίας στην κατασκευή επεξεργαστών μνήμης φλας για ηλεκτρονικά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης.

Το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε κατά 0,60%, στα 8,23 δολάρια, ενώ το ADR του ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά 1,54%, στα 10,52 δολάρια. Κέρδη 1,85% για το ADR της 3Ε, στα 27,55 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.871,43 μονάδες με κέρδη 0,47%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq σημείωσε άνοδο κατά 0,53%, στις 2.253,56 μονάδες και ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,51%, στις 1.261,23 μονάδες.

Με μικτά πρόσημα ”έκλεισαν” οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,35% στις 5.517,20 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,08% στις 5.174,72 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 4.580,81 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,12%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v