Η υποχώρηση του ”μαύρου χρυσού” και οι καταναλωτές

Εάν η ενίσχυση της πετρελαϊκής τιμής πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι αντιστοιχούσε σε αύξηση της ”φορολόγησης” των καταναλωτών ανά τον κόσμο, η υποχώρησή του κάτω από τα 57 δολάρια το βαρέλι είναι η ανάλογη μείωση στη ”φορολογική” επιβάρυνση; Μέχρι στιγμής, τα μακροοικονομικά δεδομένα δεν δείχνουν κάτι τέτοιο.

του Philip Coggan

Εάν η ενίσχυση της πετρελαϊκής τιμής πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι αντιστοιχούσε σε αύξηση της ”φορολόγησης” των καταναλωτών ανά τον κόσμο, η υποχώρησή του κάτω από τα 57 δολάρια το βαρέλι είναι η ανάλογη μείωση στη ”φορολογική” επιβάρυνση;

Μέχρι τώρα, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν μόνο τις επιπτώσεις από την προηγούμενη εκτίναξη των τιμών. Οι νέες πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη υποχώρησαν κατά 2,6% τον προηγούμενο μήνα, με τις χώρες της δυτικής Ευρώπης να εμφανίζουν τη χειρότερη εικόνα από τον Οκτώβριο του 1996. Οι ισχνές πωλήσεις ΙΧ επιβάρυναν και την εικόνα των λιανικών πωλήσεων Οκτωβρίου στις ΗΠΑ, με τις πωλήσεις αυτοκινήτων να υποχωρούν κατά 3,6%.

Ενδέχεται να χρειαστεί καιρός για να ξεπεραστούν οι επιπτώσεις από την εκτίναξη των τιμών της βενζίνης, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Όμως, τι συμβαίνει με τις υπόλοιπες καταναλωτικές δαπάνες; Εδώ τα στοιχεία δείχνουν μια μικτή εικόνα. Εάν εξαιρεθούν τα αυτοκίνητα, οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν κατά 0,9% τον Οκτώβριο. Όμως οι πρώιμες ενδείξεις από την περίοδο εορταστικών αγορών στις ΗΠΑ δεν είναι θετικές. Η Target ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι πωλήσεις Νοεμβρίου θα είναι χαμηλότερες σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Michigan έδειξε ανάκαμψη του κλίματος το Νοέμβριο, αλλά παραμένει χαμηλότερα από τα επίπεδα που διαμορφωνόταν πριν από τους τυφώνες.

Φυσικά, οι Αμερικανοί καταναλωτές έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ περισσότερα από τις υψηλές τιμές της βενζίνης. Οι απανωτές αυξήσεις επιτοκίων θα πρέπει να έχουν αρχίσει να έχουν επιπτώσεις.

Ωστόσο, οι Αμερικανοί καταναλωτές θα μπορέσουν να ξεπεράσουν ορισμένα από αυτά τα εμπόδια λόγω της ισχυρής αύξησης στους μισθούς. Η εταιρία αναλύσεων Trimtabs προβλέπει αύξηση μισθών κατά 6%-8% έως τον Απρίλιο του 2006.

Επιπροσθέτως, η εικόνα της οικονομικής ανάπτυξης δείχνει να βελτιώνεται στην ευρωζώνη και την Ιαπωνία. Η Dresdner Kleinwort Wasserstein αναφέρει ότι τα πρόσφατα μακροοικονομικά δεδομένα της Ευρώπης είναι καλύτερα από τις προσδοκίες, ενώ ανακάμπτει και ο ”δείκτης των δεικτών” της Ιαπωνίας.

Ένα ακόμη ερωτηματικό είναι εάν η υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών αποτελεί σύμπτωμα μικρότερης ζήτησης ή απλώς δείχνει ότι οι επενδυτές σταμάτησαν να ασχολούνται με τις διαταράξεις στην προσφορά. Η ισχύς των τιμών των βασικών μετάλλων φαίνεται να δείχνει ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την παγκόσμια ζήτηση.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v