Fed: Τελειώνουν οι αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ

Η αμερικανική Federal Reserve άφησε να εννοηθεί ότι φθάνει στην ολοκλήρωση του κύκλου σύσφιγξης των αμερικανικών επιτοκίων. Aρκετά μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής προειδοποίησαν για ενδεχόμενες υπερβολές, πιάνοντας απροετοίμαστες τις αγορές, με το δολάριο, τα ομόλογα και τις αμερικανικές μετοχές να σπεύδουν να αποτιμήσουν τα νέα δεδομένα.

του Christopher Swann στην Ουάσινγκτον

Η αμερικανική Federal Reserve άφησε να εννοηθεί ότι φθάνει στην ολοκλήρωση του κύκλου σύσφιγξης των αμερικανικών επιτοκίων, με αρκετά μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής να προειδοποιούν για υπερβολές.

Οι κεφαλαιαγορές δεν περίμεναν τόσο ήπια σχόλια στα πρακτικά της συνεδρίασης της επιτροπής την 1η Νοεμβρίου, όταν ανακοίνωσε την ενίσχυση των επιτοκίων στο 4%.

Οι μετοχές κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων και το δολάριο υποχώρησαν, καθώς οι επενδυτές ”μυρίστηκαν” λήξη μιας περιόδου με αυξήσεις επιτοκίων στον ”αυτόματο πιλότο”, η οποία έχει διαρκέσει ενάμιση χρόνο. Η απόδοση του διετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε κατά σχεδόν 10 μονάδες βάσης στο 4,27%. Από τον Ιούνιο του 2004, η Fed ενισχύει τα επιτόκια σε κάθε μια από τις συνεδριάσεις της.

Τα μέλη της επιτροπής συμφώνησαν ότι θα συνεχίσουν να ενισχύουν τα επιτόκια για να ελέγξουν την ανοδική κίνηση του πληθωρισμού, αλλά πρόσθεσαν ότι οι περαιτέρω κινήσεις ”θα πρέπει να επιδείξουν ευαισθησία στα επικείμενα μακροοικονομικά δεδομένα”.

Ακόμη πιο απρόσμενη ήταν η αντίδραση ορισμένων μελών της Fed, που προειδοποίησαν ότι η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής ”ενδέχεται να είναι υπερβολική”. Διάφοροι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι τα πρακτικά της συνεδρίασης δείχνουν ότι η Fed θεωρεί πως προσεγγίζει τα ”ουδέτερα επίπεδα”, στα οποία τα επιτόκια ούτε ενθαρρύνουν ούτε περιορίζουν την οικονομική ανάπτυξη.

”Τα πρακτικά έπιασαν την αγορά απροετοίμαστη… Κανένας δεν περίμενε πως ένας σημαντικός αριθμός αξιωματούχων θα προειδοποιούσε ότι οι αυξήσεις επιτοκίων ίσως είναι υπερβολικές”, σχολίασε ο Alan Ruskin, αναλυτής της 4Cast. ”Φαίνεται πως η Fed προσανατολίζεται ακόμη σε επιτόκια γύρω στο 4,5% και μετά από αυτά τα επίπεδα θα έχουμε περαιτέρω αυξήσεις μόνο αν τα μακροοικονομικά δεδομένα είναι ιδιαίτερα ισχυρά”.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v