Οι νέες απειλές των χάκερ

Ο παγκόσμιος φορέας ασφάλειας Διαδικτύου προειδοποιεί σήμερα ότι οι χάκερ επικεντρώνονται πλέον σε εφαρμογές της επιφάνειας εργασίας με ελάχιστη ή καθόλου προστασία, όπως το λογισμικό backup και anti-virus.

της Maija Palmer, συντάκτριας πληροφορικής των FT

Ο παγκόσμιος φορέας ασφάλειας Διαδικτύου προειδοποιεί σήμερα ότι οι χάκερ επικεντρώνονται πλέον σε εφαρμογές της επιφάνειας εργασίας με ελάχιστη ή καθόλου προστασία, όπως το λογισμικό backup και anti-virus.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι χάκερ στόχευαν κυρίως σε λειτουργικά συστήματα όπως τα Windows της Microsoft ή τα συστήματα e-mail. Όμως, καθώς τα συστήματα ασφαλείας βελτιώθηκαν, οι χάκερ επικεντρώνονται πλέον στο λογισμικό που βρίσκεται στην επιφάνεια εργασίας (desktop).

To μη κερδοσκοπικό ινστιτούτο SANS φέρεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για τις ”τρύπες” ασφάλειας που διαπίστωσε στο ευρέως διαδεδομένο λογισμικό για backup, SymantecVeritas, της Computer Associates.

Ο Alan Paller, επικεφαλής ερευνών στο ινστιτούτο, τόνισε: ”Οι χρήστες νομίζουν ότι είναι ασφαλείς επειδή έχουν αγοράσει αυτό το λογισμικό, αλλά στην πραγματικότητα, τους δημιουργεί νέα προβλήματα”.

Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά: ”Στο δρόμο, ο οδηγός έχει την ευθύνη να μην τρακάρει, αλλά τουλάχιστον έχει ζώνη ασφαλείας και αερόσακους. Στο Ιnternet οφείλεις να καταλάβεις μόνος σου τι ζώνη ασφαλείας χρειάζεσαι, να την εγκαταστήσεις μόνος σου, να κατασκευάσεις τους αερόσακους και να είσαι συνεχώς σε επαγρύπνηση για τις εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας”.

Ο κ. Paller επεσήμανε ότι είναι εύκολο για τους χάκερ να κλέβουν πληροφορίες από το λογισμικό για backup, όπου οι εταιρίες τείνουν να αποθηκεύουν τις πιο ζωτικές πληροφορίες, όπως πληροφορίες πελατών, αλλά σπάνια χρησιμοποιούν προγράμματα προστασίας αυτών των δεδομένων.

Ο επικεφαλής ερευνών του ινστιτούτου επισημαίνει ότι και άλλες εφαρμογές, όπως προγράμματα βάσεων δεδομένων και το λογισμικό αναπαραγωγής πολυμέσων σαν το RealPlayer και το iTunes, είναι επίσης ευάλωτες. ”Δυστυχώς, επιστρέψαμε στην εποχή των παγετώνων. Τα πράγματα είναι τόσο άσχημα όσο και πριν από έξι χρόνια, όταν όλος ο κόσμος φώναζε στη Microsoft για να προστατέψει το λειτουργικό της σύστημα”.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v