Οι παράλογες κινήσεις του δολαρίου

Η ελκυστικότητα της απόδοσης του δολαρίου εκτιμάται ότι αποτελεί την δύναμη ισχύος του νομίσματος εφέτος. Όμως ένας αναλυτής, ο David Woo της Barclays Capital, διαφωνεί με αυτή την άποψη, επισημαίνοντας ότι το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται σε συνεδριάσεις που λογικά θα έπρεπε να υποχωρεί. Ποιος αγοράζει δολάρια και πώς αναμένεται να κινηθεί το νόμισμα έναντι του ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο και το 2006;

του Philip Coggan

Το ξεκάθαρο μήνυμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean-Claude Trichet, ότι επίκειται αύξηση των επιτοκίων της ευρωζώνης φαίνεται να διακόπτει την ανοδική τροχιά του δολαρίου έναντι του ευρώ, με το ευρωπαϊκό νόμισμα να σκαρφαλώνει σε υψηλά δυο εβδομάδων έναντι του αμερικανικού.

Η ελκυστικότητα της απόδοσης του δολαρίου (τα αμερικανικά επιτόκια είναι πλέον 2% υψηλότερα από αυτά στην ευρωζώνη) εκτιμάται ότι αποτελεί την δύναμη ισχύος του νομίσματος εφέτος. Όμως ένας αναλυτής, ο David Woo της Barclays Capital, διαφωνεί με αυτή την άποψη.

Ο Woo πιστεύει ότι το ράλι του δολαρίου βασίζεται σε ”αντίστροφα προσχήματα”. Εκτιμά ότι έχει ιδιαίτερη σημασία ότι το δολάριο είχε ενισχυθεί σημαντικά δυο φορές τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω αρνητικών οικονομικών εξελίξεων: πρώτον, την ημέρα που ανακοινώθηκαν ισχνά μισθολογικά στοιχεία και δεύτερον, με την ανακοίνωση της διεύρυνσης του εμπορικού ελλείμματος της χώρας.

Και οι δυο παράγοντες θα έπρεπε να οδηγήσουν σε υποχώρηση του δολαρίου στις αγορές συναλλάγματος.

Εάν το δολάριο κινείται σε ”λάθος” κατεύθυνση, αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον Woo, ότι κάποιος αγοράζει δολάρια σε κάθε ένδειξη αδυναμίας. Αυτός ο κάποιος είναι οι αμερικανικές επιχειρήσεις, οι οποίες επαναπατρίζουν κεφάλαια σύμφωνα με τους όρους του Homeland Investment Act. Ο Νόμος μειώνει το ποσοστό φορολόγησης των αμερικανικών πολυεθνικών που επαναπατρίζουν τα κέρδη τους από τις διεθνείς αγορές, αλλά η ρύθμιση ισχύει μόνο για ένα χρόνο.

Ο Woo επισημαίνει ότι οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου δείχνουν ότι σημαντικές ροές κεφαλαίων θα επαναπατριστούν κατά τη διάρκεια του τετάρτου οικονομικού τριμήνου, πριν τελειώσει η περίοδος των φοροελαφρύνσεων. Αυτή η διαδικασία σημαίνει ότι οι αμερικανικές εταιρίες θα πουλάνε ξένες ισοτιμίες και θα αγοράζουν δολάρια, στηρίζοντας το αμερικανικό νόμισμα.

Ωστόσο, ο Woo εξηγεί ότι αυτές οι ροές θα εξαφανιστούν το 2006, κάτι που λογικά θα επηρεάσει την ισοτιμία του δολαρίου.

Πόσο θα επηρεασθεί το δολάριο; Ο Woo εκτιμά ότι μια αρνητική έκπληξη της τάξεως των 10 δισ. δολ. στο αμερικανικό εμπορικό ισοζύγιο συνήθως οδηγεί σε υποχώρηση του αμερικανικού νομίσματος κατά 1% έναντι του ευρώ. Οι επαναπατρισμοί κεφαλαίων σύμφωνα με τη ρύθμιση εκτιμώνται στα 50-100 δισ. δολ. κάτι που σημαίνει ότι το δολάριο θα πρέπει να υποχωρήσει κατά 5-10% έναντι του ευρώ.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v