Lex: Ευρώ/δολάριο

Το τέρας καραδοκεί ακόμη. Όμως, από τις αρχές του έτους οι φόβοι για το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα έχουν αντικατασταθεί από ενθουσιασμό για τη διεύρυνση της ”ψαλίδας” των επιτοκίων μεταξύ δολαρίου και ευρώ. Θα συνεχιστεί το ράλι του δολαρίου και στο νέο έτος;

Το τέρας καραδοκεί ακόμη. Όμως, από τις αρχές του έτους, οι φόβοι για το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα έχουν αντικατασταθεί από ενθουσιασμό για τη διεύρυνση της ”ψαλίδας” των επιτοκίων μεταξύ δολαρίου και ευρώ.

Επιπροσθέτως, οι αναλυτές των ισοτιμιακών αγορών επισημαίνουν ότι ο επαναπατρισμός κερδών από τις αμερικανικές εταιρίες σύμφωνα με το Homeland Investment Act αλλά και το κλείσιμο δολαριακών θέσεων hedging έχουν στηρίξει το ράλι 13% έναντι του ευρώ από τον Ιανουάριο.

Η ”ψαλίδα” των επιτοκίων δεν θα διευρύνεται επ’ άπειρον. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκαθάρισε ότι θα αυξήσει τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει πληθωριστικούς κινδύνους. Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές της Fed παρατηρούν σημάδια ολοκλήρωσης του τρέχοντος κύκλου σύσφιγξης της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής στα τελευταία πρακτικά της συνεδρίασης της επιτροπής νομισματικής πολιτικής.

Οι αντιδράσεις τους ίσως είναι πρώιμες. Μετά από μια ντουζίνα αυξήσεων επιτοκίων, η Fed θα έπρεπε να εξετάσει κάποιες αλλαγές στη συνοδευτική φρασεολογία. Οι μελλοντικές κινήσεις θα εξαρτηθούν πολύ από τα μακροοικονομικά δεδομένα. Εάν ο πληθωρισμός παραμείνει στο προσκήνιο, τα επιτόκια ίσως συνεχίσουν να ενισχύονται για λίγο. Τουλάχιστον δεν είναι πλέον σίγουρο ότι η Fed θα συνεχίσει να διευρύνει την ”ψαλίδα” με την ΕΚΤ, ενώ οι επιπτώσεις από την επιστροφή εταιρικών κερδών στις ΗΠΑ θα ολοκληρωθούν στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Δεν είναι απαραίτητο ότι το δολάριο θα υποχωρήσει, ιδίως εάν η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ παραμείνει ισχυρή. Όμως, καθώς η επενδυτική υπόθεση των επιτοκίων αρχίζει να εξασθενεί, είναι πιθανό το εμπορικό έλλειμμα να επιστρέψει στο μυαλό των επενδυτών.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v