Το January effect ήλθε... νωρίς

Παραδοσιακά, οι αγορές ενισχύονται στα τέλη του έτους, αν και αυτό κάποτε ήταν γνωστό ως το ”φαινόμενο του Ιανουαρίου”. Αυτό φαίνεται πως έχει μετακινηθεί πιο νωρίς τα τελευταία χρόνια, καθώς οι προσδοκίες των επενδυτών για το ράλι του Ιανουαρίου ”ενισχύουν” τις αγορές το Δεκέμβριο. Πως αναμένεται να κινηθούν οι μετοχές το Δεκέμβριο και εντός του 2006;

του Philip Coggan

Οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές δείχνουν να προετοιμάζονται για ένα ακόμη ράλι-δώρο του Άγιου Βασίλη, και εφέτος. Ο Nikkei 225 στο Τόκιο αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών, οι βασικοί δείκτες στη Wall Street διαμορφώνονται σε υψηλά τεσσάρων ετών ενώ οι ευρωπαϊκοί δείκτες ”άγγιξαν” υψηλά 2,5 ετών.

Παραδοσιακά, οι αγορές ενισχύονται στα τέλη του έτους, αν και αυτό κάποτε ήταν γνωστό ως το ”φαινόμενο του Ιανουαρίου”. Αυτό φαίνεται πως έχει μετακινηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς οι επενδυτές προσδοκούν το ράλι του Ιανουαρίου. Αυτή η εποχιακή νόρμα δείχνει να συνδέεται με την μεταβολή στην επικέντρωση των επενδυτών, από το παλιό, στο νέο έτος και τις προσδοκίες ενίσχυσης της εταιρικής κερδοφορίας.

Πέρυσι, η αφορμή για το ράλι ήλθε από το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών το οποίο, σε αντίθεση με το 2000, ήταν ξεκάθαρο. Εφέτος, οι μετοχές δείχνουν να ανακάμπτουν από τις ”πληθωριστικές ανησυχίες” που κυριαρχούσαν νωρίτερα στο έτος. Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση των πετρελαϊκών τιμών δεν έχει οδηγήσει σε ”δευτερογενείς επιπτώσεις” με τις τιμές να ενισχύονται σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας.

Ως εκ τούτου, οι επενδυτές ελπίζουν ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε επιθετικές κινήσεις στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Ταυτόχρονα, οι επενδυτές δείχνουν να είναι ικανοποιημένοι με τις αναπτυξιακές προοπτικές για το 2006. Μια επισκόπηση στις εκτιμήσεις των αμερικανών οικονομολόγων δείχνει ότι προσδοκούν ανάπτυξη της τάξεως του 3,3% για το 2006 έναντι 3,6% για εφέτος. Η ισχύς στις τιμές των μεταλλευμάτων και η πρόσφατη εκτίναξη στις αποδόσεις των ομολόγων δείχνουν ισχυρές αναπτυξιακές προσδοκίες.

Επιπροσθέτως, η εταιρική κερδοφορία δείχνει ισχυρή, με τα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων να συνεχίζουν να ενισχύονται με ρυθμό 10% ετησίως, ενώ οι εταιρίες επιστρέφουν χρήματα στους μετόχους τους υπό τη μορφή επαναγορών ιδίων μετοχών και εξαγορών.

Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι ότι το ράλι θα συνεχιστεί. ”Αν και οι μετοχές συνήθως εμπλέκονται σε έντονη ανοδική τροχιά από την Ημέρα των Ευχαριστιών έως το τέλος του έτους, εκτιμώ ότι οι επενδυτές θα αντιμετωπίσουν μια πιο πολύπλοκη συγκυρία από ότι περιμένουν συνήθως για τις τελευταίες ημέρες του έτους”, επισημαίνει ο Byron Wein, αναλυτής της Morgan Stanley. ”Εμμένω στην εκτίμησή μου ότι οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης δείχνουν φθηνές μόνο και μόνο επειδή οι εκτιμήσεις των αναλυτών είναι υπεραισιόδοξες”.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v