Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Αύξηση επιτοκίων κατά 0,25 μον. στην ευρωζώνη

Κατά 25 μονάδες βάσης αυξήθηκαν τα επιτόκια της ευρωζώνης, στην πρώτη αύξηση των τελευταίων πέντε ετών, που οδηγεί το επιτόκιο βραχυπρόθεσμου διατραπεζικού δανεισμού στο 2,25%, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πτωτικά κινήθηκε το ευρώ αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης. Τι είπε ο Jean-Claude Trichet στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε.

ΕΚΤ: Αύξηση επιτοκίων κατά 0,25 μον. στην ευρωζώνη
Κατά 25 μονάδες βάσης αυξήθηκαν τα επιτόκια της ευρωζώνης, στην πρώτη αύξηση των τελευταίων πέντε ετών, που οδηγεί το επιτόκιο βραχυπρόθεσμου διατραπεζικού δανεισμού στο 2,25%, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως επισημαίνει στη συνοδευτική ανακοίνωση, η ΕΚΤ έχει θορυβηθεί από την διατήρηση πληθωριστικών επιπτώσεων από τις υψηλές ενεργειακές τιμές, ενώ εκτιμά ότι η οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης βελτιώνεται.

Η ΕΚΤ προχώρησε στην κίνηση σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της ευρωζώνης παρά τις έντονες αντιδράσεις των πολιτικών της Ε.Ε. που θεωρούν ότι μια τέτοια κίνηση θα πλήξει την ευαίσθητη οικονομική ανάπτυξη των χωρών-μελών της Ε.Ε.

Πάντως ο Jean-Claude Trichet, ο οποίος θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 15:30 για την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους ευρωπαίους πολιτικούς, δήλωσε λίγο νωρίτερα: ”Είναι λανθασμένη υπόθεση εργασίας ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός κύκλου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής”.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της αύξησης των επιτοκίων το ευρώ κινήθηκε πτωτικά, με τις απώλειές του έναντι του αμερικανικού νομίσματος να διευρύνονται (-0,32%) και την ισοτιμία των δυο νομισμάτων να διαμορφώνεται στο 1,1752 δολάρια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ:

1. Το ελάχιστο επιτόκιο προσφοράς για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος θα αυξηθεί κατά 0,25 της εκατοστιαίας μονάδας στο 2,25%.

2. Το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα αυξηθεί κατά 0,25 της εκατοστιαίας μονάδας στο 3,25%.

3. Το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθεί κατά 0,25 της εκατοστιαίας μονάδας στο 1,25%.

Τα νέα επιτόκια θα τεθούν σε ισχύ στις 6 Δεκεμβρίου 2005.

Στον περιορισμό των πληθωριστικών προσδοκιών αποσκοπεί η αύξηση των επιτοκίων στην ευρωζώνη, όπως επεσήμανε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την απόφαση, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα και τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας για ανάπτυξη και πληθωρισμό στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον κ. Trichet, τα επιτόκια της ευρωζώνης παραμένουν σε ”πολύ χαμηλά επίπεδα”, η νομισματική πολιτική παραμένει ”φιλόξενη” και ενισχύει την οικονομική ανάπτυξη. Τόνισε δε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρατηρεί στενά τις μακροοικονομικές εξελίξεις ενώ νωρίτερα είχε δηλώσει ότι ”είναι λανθασμένη υπόθεση εργασίας ότι η ΕΚΤ βρίσκεται στην αρχή κύκλου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Ο κ. Trichet ανακοίνωσε και τις αναθεωρημένες προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στην ευρωζώνη για εφέτος καθώς και για την επόμενη διετία.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ προβλέπει ότι εφέτος ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα διαμορφωθεί εντός του εύρους του 2,1-2,3%, ενώ το 2006 θα διαμορφωθεί μεταξύ 1,6% και 2,6% και το 2007, μεταξύ 1,4% και 2,6%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα κυμανθεί μεταξύ 1,2-1,6% εφέτος και μεταξύ 1,4-2,4% για το 2006 και το 2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v