Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Αποκόμιση κερδών στη λήξη του Νοεμβρίου

Με απώλειες ”έκλεισε” η Wall Street καθώς η κατοχύρωση κερδών συνεχίστηκε, ενώ η θετική αναθεώρηση του ΑΕΠ αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για υψηλότερα επιτόκια. Ωστόσο ο Νοέμβριος ήταν θετικός για τη Wall, καθώς, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, τα μηνιαία κέρδη του Dow κυμαίνονται στο 4,5%, του Nasdaq στο 5,5%, ενώ για τον S&P 500 ανέρχονται σε 4,4%. Πτώση στην Ευρώπη.

Με απώλειες ολοκλήρωσε η Wall Street την τελευταία χρηματιστηριακή συνεδρίαση του Νοεμβρίου καθώς η κατοχύρωση κερδών συνεχίστηκε για τρίτη ημέρα, ενώ η θετική αναθεώρηση του αμερικανικού ΑΕΠ γ’ τριμήνου ενίσχυσε εκ νέου τις ανησυχίες για τα υψηλότερα επιτόκια. Πτώση στην Ευρώπη.

Αναλυτές πάντως επισήμαιναν ότι, παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν, σε μηνιαία βάση ο Νοέμβριος ήταν καλός για τη Wall, με τα κέρδη του Dow να κυμαίνονται, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, στο 4,5%, του Nasdaq στο 5,5%, ενώ για τον S&P 500 ανέρχονται στο 4,4%.

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο της μακροοικονομίας, το ΑΕΠ γ’ τριμήνου ενισχύθηκε κατά 4,3% στο τρίμηνο, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ενίσχυση κατά 3,8% και τους οικονομολόγους να περιμένουν ανάπτυξη της τάξεως του 4%. Η θετική αναθεώρηση του μεγέθους αποδίδεται στις υψηλότερες δαπάνες σε καταναλωτικά αγαθά.

Αντίθετα, η προσωπική κατανάλωση αναθεωρήθηκε αρνητικά, στο 1,2% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ενίσχυση κατά 1,3% σε ετήσια βάση.

”Είχαμε μία καλή πορεία με αφορμή το γεγονός ότι η Fed πρόκειται να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων. Ωστόσο από τα στοιχεία προκύπτει ότι δεν έφθασε ακόμα το τέλος των αυξήσεων” σχολίασε ο Pete McCorry, στέλεχος της Keefe Bruyette & Woods στη Ν. Υόρκη.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, σύμφωνα με τη Μπεζ Βίβλο της Fed που δόθηκε στη δημοσιότητα, οι πιέσεις στις τιμές καταναλωτή χαρακτηρίζονται ”αμετάβλητες ή ελαφρώς αυξημένες”, ωστόσο επισημαίνεται ότι κάποιες εταιρίες ”πέρασαν” τα υψηλά ενεργειακά κόστη στους καταναλωτές.

Παράλληλα, η ανάπτυξη, αν και συνεχίστηκε, χαρακτηρίζεται ως ”μη ισορροπημένη”.

Εν τω μεταξύ, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του ”μαύρου χρυσού” στη Ν. Υόρκη, ωθούμενη από τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης υποχώρηση των στρατηγικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου.

Κέρδη αποκόμισαν οι μετοχές των Yahoo και Google, παρά τις υποβαθμίσεις από τις UBS και Stanford Group αντίστοιχα.

Πτωτικά κινήθηκαν αρκετές μετοχές χρηματοοικονομικών εταιριών καθώς τα υψηλότερα επιτόκια μειώνουν την αξία των ομολόγων που κατέχουν τράπεζες, χρηματιστηριακές και ασφαλιστικές εταιρίες και περιορίζουν τη ζήτηση για υποθήκες και δάνεια.

Το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε 2,48%, στα 7,87 δολάρια, ενώ το ADR του ΟΤΕ σημείωσε άνοδο κατά 1,44%, στα 10,59 δολάρια. Απώλειες 1,21% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 27,68 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.805,87 μονάδες με πτώση 0,76%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq ”έκλεισε” αμετάβλητος στις 2.232,82 μονάδες και ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,64%, στις 1.249,48 μονάδες.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε απώλειες 1,23% στις 5.423,20 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,12% στις 5.193,40 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 4.567,41 μονάδες με πτώση 0,46%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v