Οι επενδυτές ανακτούν την πίστη στο χρηματιστήριο

Σύμφωνα με έκθεση της Sanford Bernstein, το 65% των Αμερικανών μικροεπενδυτών είναι ευχαριστημένοι από την απόδοση του χαρτοφυλακίου τους. Ωστόσο, εμφανίζονται ανενημέρωτοι γι’ αυτήν, καθώς ο μέσος επενδυτής αναφέρει ότι το χαρτοφυλάκιό των αμερικανικών μετοχών του έχει αποδώσει 9,6% στο έτος, κάτι που αποτελεί στατιστική απιθανότητα, δεδομένου ότι ο S&P 500 έχει αποδώσει μόλις 5,5%.

του John Authers στη Νέα Υόρκη

Οι Αμερικανοί μικροεπενδυτές έχουν ανακτήσει την αισιοδοξία τους για τις χρηματιστηριακές αγορές, σύμφωνα με νέα έκθεση της Sanford Bernstein.

Ωστόσο, εμφανίζονται σοβαρά παραπλανημένοι για την επιτυχία των δικών τους επενδύσεων, με το μέσο επενδυτή να αναφέρει ότι το χαρτοφυλάκιό του με αμερικανικές μετοχές έχει ενισχυθεί κατά 9,6% τους τελευταίους 12 μήνες. Αυτό είναι μια στατιστική απιθανότητα, δεδομένου ότι ο δείκτης S&P 500 της ευρύτερης αμερικανικής αγοράς έχει ενισχυθεί κατά μόλις 5,5% στο εν λόγω διάστημα, γεγονός που δείχνει ότι οι επενδυτές παραμένουν ανενημέρωτοι.

Οι διαπιστώσεις, οι οποίες βασίζονται σε δείγμα 1.535 μικροεπενδυτών, ενισχύουν τα πρόσφατα δεδομένα που δείχνουν ότι οι μικροεπενδυτές έχουν ανακτήσει την εμπιστοσύνη τους, αν και δεν είναι απαραίτητο ότι εμμένουν στις ΗΠΑ για τις μετοχικές τους επενδύσεις.

Μια έκθεση που δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα εντός του μήνα και εκπονήθηκε από κοινού από το Investment Company Institute και τη Securities Industry Association διαπιστώνει ότι οι επενδυτές έχουν επιστρέψει στις χρηματιστηριακές εταιρίες, μετά από μια περίοδο στα τέλη της δεκαετίας του ’90 που πολλοί προσπαθούσαν να επενδύσουν χωρίς κάποια βοήθεια.

Ο Brad Hintz, αναλυτής της Sanford Bernstein, τόνισε: ”Οι αμερικανικές χρηματιστηριακές βρίσκονται στο μέσον μιας ανάκαμψης της κίνησης από τους μικροεπενδυτές που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2004 και επιταχύνει έκτοτε. Οι όγκοι συναλλαγών που πραγματοποιούνται από μικροεπενδυτές έχουν αυξηθεί σημαντικά, και νέο χρήμα συνεχίζει να εισρέει στα Αμοιβαία Κεφάλαια και στους λογαριασμούς στις χρηματιστηριακές εταιρίες”.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι το 65% των μικροεπενδυτών είναι ευχαριστημένοι από την απόδοση του χαρτοφυλακίου τους, έναντι ποσοστού 27% το 2002, όταν πραγματοποιήθηκε για τελευταία φορά η αντίστοιχη δημοσκόπηση. Από αυτούς που βασίζονται στις συμβουλές των χρηματιστών, το 75% αναφέρει ότι είναι ικανοποιημένο με τις συμβουλές που έλαβε.

Επίσης, εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το μέλλον, με τους περισσότερους να πιστεύουν ότι οι μετοχές θα υπεραποδώσουν έναντι της κτηματαγοράς στην επόμενη πενταετία, και το 81% να υποστηρίζει ότι δεν θα μειώσει το ποσοστό των επενδύσεών του σε μετοχές στα επόμενα χρόνια.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v