Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος μετά τα macro στη Wall Street

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ καθιστούν σαφές ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αποτελούν πρόσκαιρο φαινόμενο, ενώ το κλίμα βελτιώνεται τόσο από τα κέρδη της General Electric όσο και από την υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών.

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ καθιστούν σαφές ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αποτελούν πρόσκαιρο φαινόμενο, ενώ το κλίμα βελτιώνεται τόσο από τα κέρδη της General Electric όσο και από την υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν κατά 1,2% το Σεπτέμβριο, καταγράφοντας τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης της τελευταίας 25ετίας, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση κατά 0,9% και προηγούμενη μέτρηση στο 0,5%. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ στο 4,7% σε ετήσια βάση, σε υψηλά 14 ετών.

Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός, από τον οποίο εξαιρούνται οι τιμές των καυσίμων, παραμένει υπό έλεγχο, σημειώνοντας αύξηση στο εξεταζόμενο διάστημα, της τάξεως του 0,1% έναντι εκτιμήσεων για ενίσχυση κατά 0,2%. Στο έτος, ο δομικός πληθωρισμός στη χώρα διαμορφώνεται στο 2%.

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο ρυθμός αύξησης στις τιμές των καυσίμων, μόνο το Σεπτέμβριο, διαμορφώθηκε στο 12%.

Εν τω μεταξύ, δυσάρεστα ήταν τα μαντάτα και στο μέτωπο των λιανικών πωλήσεων των αμερικανικών επιχειρήσεων, καθώς το Σεπτέμβριο ενισχύθηκαν κατά μόλις 0,2% έναντι προσδοκιών για αύξηση κατά 0,5%.

Παράλληλα, την υψηλότερη μηνιαία πτώση από το 1982 κατέγραψε το Σεπτέμβριο η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ, υποχωρώντας κατά 1,3%, έναντι του Αυγούστου.



Στο μεταξύ, ευνοϊκά επιδρά στην αγορά και η έντονη υποχώρηση κατά 1,5% της πετρελαϊκής τιμής, στα 62,2 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη και στα 59,5 δολάρια στο Λονδίνο.

Στα εταιρικά νέα, αύξηση 15% παρουσίασαν τα κέρδη γ’ τριμήνου της General Electric, αντλώντας στήριξη από τη βελτίωση της ζήτησης για μια σειρά προϊόντων του αμερικανικού κολοσσού, από τις πιστωτικές κάρτες έως τις μηχανές αεροσκαφών. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 4,7 δισ. δολάρια ή 44 σεντς ανά μετοχή έναντι 4,07 δισ. δολ. ή 38 σεντς ανά μετοχή στο αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Τα έσοδα της δεύτερης μεγαλύτερης επιχείρησης στον κόσμο βάσει κεφαλαιοποίησης αυξήθηκαν 9%, στα 41,9 δισ. δολάρια. Τα αποτελέσματα ευθυγραμμίστηκαν με τις προσδοκίες των αναλυτών.

Εν τω μεταξύ, πιέσεις δέχεται η μετοχή της Ford Motor μετά την υποβάθμιση της σύστασης για τη μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας από τη Citigroup σε sell και μείωση της τιμής-στόχου στα 7 δολάρια από 10.

Πιέσεις δέχεται και η μετοχή της Texas Instruments, μετά την υποβάθμιση της σύστασης σε peer perform από outperform, από τη Bear Sterns.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.246,05 μονάδες με κέρδη 0,29%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται ανοδικά κατά 0,39%, στις 2.055,54 μονάδες και ο S&P 500 ενισχύεται κατά 0,25%, στις 1.179,79 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, ανοδικές τάσεις κυριαρχούν και στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου να σημειώνει κέρδη 0,46% στις 5.289,60 μονάδες, τον γαλλικό δείκτη CAC 40 να ενισχύεται κατά 0,54% στις 4.494,41 μονάδες και τον δείκτη Dax του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης να διαμορφώνεται στις 4.982,08 μονάδες με κέρδη 0,66%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v