Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτές τάσεις στη Wall λόγω macro (update)

Νευρικά κινείται η Wall Street καθώς οι σημερινές ανακοινώσεις από το μέτωπο της μακροοικονομίας ενισχύουν τις πληθωριστικές ανησυχίες επισκιάζοντας μέχρι στιγμής τα καλά αποτελέσματα της McDonald’s και την υποχώρηση στις τιμές του ”μαύρου χρυσού” στη Ν. Υόρκη. Απώλειες στην Ευρώπη.

Νευρικά κινείται η Wall Street καθώς οι σημερινές ανακοινώσεις από το μέτωπο της μακροοικονομίας ενισχύουν τις πληθωριστικές ανησυχίες επισκιάζοντας τα καλά αποτελέσματα της McDonald’s και την υποχώρηση στις τιμές του ”μαύρου χρυσού” στη Ν. Υόρκη. Απώλειες στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου της χώρας, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τον Αύγουστο διευρύνθηκε στα 59 δισ. δολ. από 57,9 δισ. δολ. τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές περίμεναν διεύρυνση έως τα 59,5 δισ. δολ.

Παράλληλα, οι τιμές των εισαγωγών κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση των τελευταίων 15 ετών στις ΗΠΑ, στο 2,3%, αντανακλώντας το αυξημένο κόστος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Εν τω μεταξύ, οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας που συμπληρώθηκαν στην εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 8 Οκτωβρίου ανήλθαν σε 389.000 από 390.000 την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Δεν επαληθεύτηκαν οι προσδοκίες των αναλυτών για σημαντική μείωση στις 360.000 αιτήσεις.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, τα στοιχεία για τις τιμές των εισαγωγών εντείνουν τη φημολογία ότι η Fed θα συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων προκειμένου να αντιμετωπίσει τα ενισχυμένα κόστη στα καύσιμα, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά μετοχές εταιριών κατασκευής κατοικιών όπως η Lennar Corp. και η KB Home και κοινής ωφελείας όπως η Exelon.

Στο ενεργειακό μέτωπο, η τιμή του αργού πετρελαίου στην αγορά της Ν. Υόρκης εμφανίζει υποχώρηση ελαφρώς κάτω από τα επίπεδα των 63 δολ. ανά βαρέλι μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 7 Οκτωβρίου τα στρατηγικά αποθέματα σημείωσαν αύξηση για πρώτη φορά μετά από έξι συνεχόμενες εβδομάδες υποχώρησης.

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται μετοχές του τομέα πετρελαίου και ενέργειας όπως η Exxon και η Chevron Corp. με αφορμή την αποκλιμάκωση των πετρελαϊκών τιμών.

Αρνητική η εικόνα της Frontline μετά την υποβάθμιση της σύστασης της JPMorgan για τον τίτλο σε ”neutral” από ”overweight”.

Κέρδη αποκομίζει ο τίτλος της McDonalds μετά την ανακοίνωση ότι οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 3,9% το Σεπτέμβριο, λόγω αναπάντεχης ισχύος στην Ευρώπη.

Ενισχύεται η μετοχή της Time Warner, η οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις Google και Comcast για την πώληση μειοψηφικού μεριδίου στην AOL. Οι μετοχές των εμπλεκόμενων εταιριών παραμένουν αμετάβλητες στο άνοιγμα.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.202 μονάδες με απώλειες 0,14%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται ανοδικά κατά 0,17%, στις 2.040 μονάδες και ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,25%, στις 1.174 μονάδες.

Απώλειες κατέγραψαν οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση κατά 1,44% στις 5.265,20 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,64% στις 4.950,07 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 4.470,13 μονάδες με απώλειες 0,99%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v