Κρίσιμα τεστ για τις αγορές

Οι κεφαλαιαγορές φαίνονται ξαφνικά να έχουν γίνει πιο ευμετάβλητες. Εν μέρει, αυτές οι αναταράξεις ίσως αντανακλούν κάποια μπερδεμένα οικονομικά δεδομένα, και οι επενδυτές δυσκολεύονται να αποφασίσουν εάν τα ισχυρά οικονομικά δεδομένα είναι καλά νέα (ενίσχυση της εταιρικής κερδοφορίας) ή κακά νέα (η Fed θα συνεχίσει να ενισχύει τα επιτόκια). Αναλύει ο Philip Coggan.

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων των FT

Οι κεφαλαιαγορές φαίνονται ξαφνικά να έχουν γίνει πιο ευμετάβλητες.

Το δολάριο υποχώρησε κατά 2,5 σεντς έναντι του ευρώ την προηγούμενη Πέμπτη, στη μεγαλύτερη ημερήσια υποχώρηση της τελευταίας τριετίας. Οι χρηματιστηριακές αγορές δέχτηκαν πιέσεις λόγω φόβων για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ και ο δείκτης χρηματιστηριακής μεταβλητότητας Vix διαμορφώνεται στα υψηλότερα επίπεδα από το Μάιο. Ο χρυσός βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 1988.

Εν μέρει, αυτές οι αναταράξεις ίσως αντανακλούν κάποια μπερδεμένα οικονομικά δεδομένα. Την περασμένη εβδομάδα, για παράδειγμα, ο βιομηχανικός δείκτης ISM ήταν πολύ ισχυρότερος του αναμενομένου, προκαλώντας αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων. Όμως ακολουθήθηκε από πολύ αδύναμο δείκτη στις υπηρεσίες και ένα εντυπωσιακά ανθεκτικό μέγεθος στα μισθολογικά στοιχεία Σεπτεμβρίου.

Ορισμένοι παράγοντες που συνέβαλαν επίσης στη σύγχυση των επενδυτών ήταν τα επιθετικά σχόλια τόσο από τους κυβερνήτες της Federal Reserve και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο συναγερμός για τρομοκρατική ενέργεια στο μετρό της Νέας Υόρκης, η υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών και η αίτηση της Delphi Corp. εντός του Σαββατοκύριακου για υπαγωγή σε καθεστώς χρεοκοπίας.

Οι επενδυτές δυσκολεύονται ξεκάθαρα να αποφασίσουν εάν τα ισχυρά οικονομικά δεδομένα είναι καλά νέα (λόγω της ενίσχυσης της εταιρικής κερδοφορίας) ή κακά νέα (επειδή η Fed θα συνεχίσει να ενισχύει τα επιτόκια).

Ωστόσο, είναι πιθανό να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες πίσω από αυτή την ενίσχυση της μεταβλητότητας. Ο David Bowers, αναλυτής της Merrill Lynch, επισημαίνει μια επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της παγκόσμιας ρευστότητας. Η ετήσια μεταβολή του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας δολαριακής ρευστότητας έχει υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό για πρώτη φορά σε δύο χρόνια, τη στιγμή που τέτοια εποχή πέρυσι ”έτρεχε” με 20%.

Ορισμένοι σχολιαστές υποστηρίζουν ότι οι κεντρικές τράπεζες ακολούθησαν επίτηδες μια πολιτική ”εύκολου χρήματος”, σχεδιασμένη για να προστατέψει τις οικονομίες από τις επιπτώσεις της κατάρρευσης της ”φούσκας” των dotcom.

Εάν αυτή η θέση είναι σωστή, τότε οι αγορές θα δοκιμαστούν, ιδίως εάν η Fed παρασύρει και την ΕΚΤ στο δρόμο της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. Σε αυτή την περίπτωση, η πρόσφατη ενίσχυση της μεταβλητότητας είναι μόνο η αρχή.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v