Έντονη υποχώρηση στα ομόλογα αναδυόμενων αγορών

Οι τιμές των ομολόγων των αναδυόμενων αγορών σημειώνουν έντονη υποχώρηση, με τους επενδυτές να δείχνουν σημάδια αποστροφής προς το επενδυτικό ρίσκο. Ειδικότερα, καταγράφεται ”ξεπούλημα” στα ομόλογα με τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών, όπως αυτά της Αργεντινής, της Βραζιλίας και της Ρωσίας.

της Joanna Chung

Οι τιμές των ομολόγων των αναδυόμενων αγορών σημειώνουν έντονη υποχώρηση, με τους επενδυτές να δείχνουν σημάδια αποστροφής προς το επενδυτικό ρίσκο.

Ειδικότερα, καταγράφεται ”ξεπούλημα” στα ομόλογα με τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών, όπως αυτά της Αργεντινής, της Βραζιλίας και της Ρωσίας, βοηθώντας τη διεύρυνση του spread στον δείκτη ομολόγων αναδυόμενων αγορών της JP Morgan κατά 9 μονάδες βάσης, στις 271 μονάδες βάσης πάνω από τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Πρόκειται για διεύρυνση του spread του δείκτη κατά 31 μονάδες βάσης σε σχέση με τα επίπεδα της προηγούμενης εβδομάδας.

Το ξεπούλημα αποδίδεται κατά πολύ σε αποκόμιση κερδών μετά το ”ράλι” στους τίτλους των αναδυόμενων αγορών, που διήρκεσε αρκετούς μήνες. Όμως, αντανακλά επίσης και ανησυχίες ότι τυχόν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ θα μειώσουν την ελκυστικότητα επενδυτικών κατηγοριών με περισσότερο ρίσκο.

”Παρακολουθούμε κάτι σαν εκτίναξη της αποστροφής προς το επενδυτικό ρίσκο”, επισημαίνει ο Philip Poole, επικεφαλής αναδυόμενων αγορών στην HSBC. ”Η γενικότερη εντύπωση είναι ότι η Federal Reserve θα συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων και η αγορά το αποτυπώνει στις τιμές. Αυτό έχει οδηγήσει σε ενίσχυση των αποδόσεων των treasuries, κάτι που έχει οδηγήσει τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών σε διεύρυνση των spread”.

Ο Will Oswald, επικεφαλής στρατηγικής αναδυόμενων αγορών της JP Morgan, τονίζει ότι πολλοί επενδυτές μειώνουν τις πιο επικίνδυνες θέσεις τους. Ωστόσο, εξηγεί ότι το spread του σχετικού δείκτη τους διεθνούς οίκου είναι ακόμη μικρότερο, κατά 15-20 μονάδες βάσης, σε σχέση με τις αρχές του προηγούμενου μήνα, κάτι που υποδηλώνει ότι η τρέχουσα τάση είναι περισσότερο μια διόρθωση παρά μια μεταβολή στο επενδυτικό κλίμα προς το απαισιόδοξο.

Οι πετρελαϊκές τιμές στα τρέχοντα επίπεδα ενέχουν κινδύνους στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις του Πακιστάν, της Τουρκίας και του Λιβάνου. Οι υψηλές τιμές πλήττουν την κατάσταση των τρεχουσών συναλλαγών τους και ασκούν πιέσεις στα ισοζύγια πληρωμών, καθιστώντας τις ευάλωτες στις εξωγενείς κρίσεις. Όπως αναφέρει η Standard & Poor’s, μια ενδεχόμενη αύξηση στις πετρελαϊκές τιμές θα ασκήσει πιέσεις στα οικονομικά εννέα ακόμη αναδυόμενων αγορών: της Δομηνικανής Δημοκρατίας, του Ελ Σαλβαδόρ, της Ινδονησίας, του Μαρόκου, του Παναμά, των Φιλιππίνων, της Σερβίας, της Ουκρανίας και της Ουρουγουάης.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v