Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΙΕΑ: ”Επικίνδυνη” η πετρελαϊκή αγορά

Η διεθνής αγορά πετρελαίου αντεπεξήλθε στις άμεσες επιπτώσεις των τυφώνων Κατρίνα και Ρίτα αλλά οι δυνατότητες της πετρελαϊκής βιομηχανίας να αντιμετωπίσουν τις ευρύτερες επιπτώσεις είναι επισφαλείς, εκτιμά η IEA.

ΙΕΑ: ”Επικίνδυνη” η πετρελαϊκή αγορά
Η διεθνής αγορά πετρελαίου αντεπεξήλθε στις άμεσες επιπτώσεις των τυφώνων Κατρίνα και Ρίτα αλλά οι δυνατότητες της πετρελαϊκής βιομηχανίας να αντιμετωπίσουν τις ευρύτερες επιπτώσεις είναι επισφαλείς, εκτιμά η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας.

Σύμφωνα με την μηνιαία έκθεση της International Energy Agency, οι τυφώνες προκάλεσαν προβλήματα σε παραγωγή ύψους 1,2 εκατ. βαρελιών την ημέρα από τον Κόλπο του Μεξικό, μειώνοντας την προβλεπόμενη παραγωγή των κρατών εκτός OPEC κατά 300 με 400 χιλ. βαρέλια την ημέρα όχι μόνο για το 2005 αλλά για το 2006.

Η αμερικανική παραγωγή για την επόμενη χρονιά εκτιμάται στα 310 χιλ. βαρέλια την ημέρα χαμηλότερα απ’όσο αναμενόταν νωρίτερα εξαιτίας των ζημιών που προκάλεσαν οι τυφώνες σε όλο τα φάσμα της βιομηχανίας.

Παράλληλα, οι φυσικές καταστροφές προκάλεσαν προβλήματα στους τομείς logistics, στην λιανική ζήτηση και τις τιμές, με αποτέλεσμα η διεθνής ζήτηση να προβλέπεται ότι θα είναι μειωμένη στα 90 χιλ. με 1,25 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2005 και θα ανακάμψει στα 1,75 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2006.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v