Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Πτώση με ”οδηγό” τις Apple και Intel

Απώλειες κατέγραψε η Wall Street καθώς η ενίσχυση των πετρελαϊκών τιμών επέτεινε το αρνητικό κλίμα που δημιούργησαν, ειδικά στον τεχνολογικό κλάδο, η υποβάθμιση της Intel και τα αποτελέσματα της Apple, ενώ στο προσκήνιο παραμένουν οι πληθωριστικές ανησυχίες. Πτώση στην Ευρώπη.

Απώλειες κατέγραψε η Wall Street καθώς η ενίσχυση των πετρελαϊκών τιμών επέτεινε το αρνητικό κλίμα που δημιούργησαν, ειδικά στον τεχνολογικό κλάδο, η υποβάθμιση της Intel και τα αποτελέσματα της Apple, ενώ στο προσκήνιο παραμένουν οι πληθωριστικές ανησυχίες. Πτώση στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, οι τιμές του ”μαύρου χρυσού” κινήθηκαν ανοδικά με αφορμή τις ενδείξεις ότι η παγκόσμια ζήτηση θα ανακάμψει το 2006, ξεπερνώντας τα προβλήματα που δημιούργησαν στην παραγωγή οι τυφώνες Κατρίνα και Ρίτα. Το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη κινούνταν πάνω από τα 64 δολ. ανά βαρέλι, ενώ άνω των 59 δολ. το βαρέλι διαμορφωνόταν το Brent στο Λονδίνο.

Παράλληλα, οι δηλώσεις του επικεφαλής της Fed Άλαν Γκρίνσπαν, που επικεντρώθηκαν και πάλι στην ευελιξία της αμερικανικής οικονομίας και την ”σχετικά καλή” αντίδρασή της στις υψηλές ενεργειακές τιμές, δεν καθησύχασαν τους φόβους που δημιουργεί η προοπτική ακόμη υψηλότερων επιτοκίων.

”Κανείς δεν γνωρίζει πότε η Fed θα σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων” σχολίασε ο Edward Hemmelgarn, πρόεδρος της Shaker Investments. ”Μόλις η αγορά αισθανθεί άνετα με αυτό το ερώτημα θα μπορέσουμε να δούμε προς τα πού θα κινηθεί” πρόσθεσε.

”Η αγορά προσαρμόζεται στα ακόμη υψηλότερα επιτόκια και τις πληθωριστικές προοπτικές” επισήμανε ο Barry Hyman, αναλυτής της Ehrenkrantz, King & Nussbaum.

Πτωτικά κινήθηκε ο τίτλος της Apple. Η εταιρία ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη της διαμορφώθηκαν σε 430 εκατ. δολ. έναντι 106 εκατ. δολ. κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, με τις πωλήσεις της να ενισχύονται κατά 57% στα 3,68 δισ. δολ. λόγω έντονης ζήτησης για τις συσκευές ψηφιακής μουσικής αλλά και τους υπολογιστές Macintosh.

Ωστόσο, παρά τις αναφορές των στελεχών της Apple για το καλύτερο τρίμηνο στην ιστορία της, οι επενδυτές δεν έδειξαν να ενθουσιάζονται καθώς οι αναλυτές της Wall Street είχαν ”χτίσει” υψηλότερες προσδοκίες.

Απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Intel μετά την υποβάθμιση της σύστασης της Prudential Equity Group σε underweight από hold, με παράλληλη μείωση της τιμής στόχου στα 20 από τα 31 δολάρια. Παράλληλα, η Prudential υποβάθμισε τη σύστασή της για τον κλάδο των ημιαγωγών σε unfavorable, γεγονός που αποτυπώθηκε στην κίνηση του Philadelphia Semiconductor Index.

Αρνητική η εικόνα της Advanced Micro Devices καθώς η διαμόρφωση του μικτού περιθωρίου κέρδους στο 41% από το 40% το προηγούμενο διάστημα δεν ικανοποίησε. Ωστόσο η εταιρία εμφάνισε πωλήσεις και κερδοφορία που ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών.

Υποχώρησε ο τίτλος της General Motors που δεν κατάφερε να ”κρατήσει” τα κέρδη που αποκόμιζε στην έναρξη της συνεδρίασης με αφορμή την αναβάθμιση των συστάσεων από τη Deutsche Bank σε hold από sell.

Πιέσεις δέχθηκαν μετοχές εταιριών του λιανικού εμπορίου που επηρεάζονται αρνητικά από την ενίσχυση των πετρελαϊκών τιμών, ενώ ανάλογη εικόνα εμφάνισαν τίτλοι εταιριών κατασκευής κατοικιών εν μέσω ανησυχιών ότι τα υψηλότερα κόστη δανεισμού θα περιορίσουν τη ζήτηση.

Στον αντίποδα, ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για μετοχές φαρμακοβιομηχανιών με αιχμή την ενίσχυση της μετοχής της Pfizer, μετά την είδηση για τη θετική έκβαση δικαστικής διαμάχης για το φάρμακο Lipitor της εταιρίας.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά 0,78%, στα 10,39 δολάρια, ενώ το ADR της Εθνικής Τράπεζας κέρδισε 1,8%, στα 7,92 δολάρια. Πτώση 0,48 για το δικαίωμα της 3Ε, στα 29 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.216,91 μονάδες υποχωρώντας κατά 0351%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κατέγραψε απώλειες 1,15%, στις 2.037,47 μονάδες και ο S&P 500 σημείωσε πτώση κατά 0,61%, στις 1.177,68 μονάδες.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,72% στις 5.342,20 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε απώλειες 1,01% στις 4.981,77 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 4.515,05 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 0,76%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v