Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πληθωριστικές ανησυχίες πίεσαν τη Wall

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η Wall Street καθώς η νέα ανοδική κίνηση των τιμών του ”μαύρου χρυσού” και τα πρακτικά της συνεδρίασης της FOMC που έδειξαν ότι η Κεντρική Τράπεζα παραμένει επικεντρωμένη στο θέμα του πληθωρισμού, επισκίασαν τα καλά αποτελέσματα εταιριών όπως η Alcoa και η Genentech. Μικρά κέρδη στις ευρωαγορές.

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η Wall Street καθώς η νέα ανοδική κίνηση των τιμών του ”μαύρου χρυσού” και τα πρακτικά της συνεδρίασης της FOMC που έδειξαν ότι η Κεντρική Τράπεζα παραμένει επικεντρωμένη στο θέμα του πληθωρισμού, επισκίασαν τα καλά αποτελέσματα εταιριών όπως η Alcoa και η Genentech. Μικρά κέρδη στις ευρωαγορές.

Ειδικότερα, η τιμή του αργού πετρελαίου στην αγορά της Ν. Υόρκης ενισχύθηκε πάνω από τα 63 δολάρια ανά βαρέλι, με αφορμή report της ΙΕΑ που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανά προβλήματα στην προσφορά μαύρου χρυσού το δ΄ τρίμηνο του 2005.

Η ΙΕΑ επισημαίνει πως αν τα διυλιστήρια στις ΗΠΑ δεν ”λειτουργήσουν στο όριο της παραγωγικής ικανότητάς τους” ίσως να εμφανιστεί έλλειψη μαύρου χρυσού. Παράλληλα η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας μείωσε κατά 100.000 βαρέλια την πρόβλεψη για την παγκόσμια ημερήσια ζήτηση στο δ΄ τρίμηνο.

Εν τω μεταξύ, τα πρακτικά της συνεδρίασης της FOMC στις 20 Σεπτεμβρίου, που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη, κατέδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της Fed παραμένουν επικεντρωμένοι στο θέμα των πληθωριστικών πιέσεων για τις οποίες εκτίμησαν ότι ενισχύονται λόγω των υψηλών ενεργειακών τιμών.

Όπως επισήμαναν τα μέλη της FOMC, θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, ενώ σημείωσαν ότι μία παύση των αυξήσεων ενδεχομένως να οδηγούσε τις οικονομικές αγορές στο λανθασμένο συμπέρασμα ότι η Fed ανησυχεί περισσότερο για την οικονομία παρά για τον πληθωρισμό.

Ανοδικά κινήθηκαν μετοχές ενεργειακών και πετρελαϊκών εταιριών όπως η Exxon Mobil και η Chevron.

Κέρδη αποκόμισε ο τίτλος της General Motors. Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Kirk Kerkorian έλαβε την απαραίτητη έγκριση προκειμένου να αυξήσει το ποσοστό που κατέχει στην GM μέχρι και το 9,9%.

Ενισχύθηκε η μετοχή της Alcoa μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου, που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η μεγαλύτερη παραγωγός αλουμινίου στον κόσμο ανακοίνωσε ελαφρά αύξηση στα καθαρά κέρδη γ’ τριμήνου καθώς η εκτίναξη 13% στις πωλήσεις ισοφάρισε την πτώση στις τιμές του αλουμινίου και η την εκτίναξη των τιμών καυσίμων και πρώτων υλών.

Άνοδο σημείωσε ο τίτλος της Genentech, η οποία ανακοίνωσε αύξηση κερδών κατά 56% για το τρίτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Θετική η εικόνα της McDonald’s μετά την αναβάθμιση της τιμής-στόχου για τη μετοχή από την UBS στα 43 δολάρια.

Κέρδη αποκόμισε ο τίτλος της IBM, μετά από αναβάθμιση της τιμής στόχου που θέτει η CSFB στα 95 από 85 δολάρια με αλλαγή σύστασης σε outperform από neutral.

Απώλειες κατέγραψε για δεύτερη ημέρα η μετοχή της Xilinx, καθώς η εταιρία ανακοίνωσε πωλήσεις για το δεύτερο τρίμηνο κατώτερες των αναμενόμενων. Πτωτικά κινήθηκε και η μετοχή της αντίπαλης Altera.

Πιέσεις δέχθηκαν μετοχές χρηματοοικονομικών εταιριών όπως η Citigroup και η JP Morgan Chase με αφορμή τη φημολογία που θέλει τα επιτόκια να διαμορφώνονται σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά 3%, στα 10,31 δολάρια, ενώ το ADR της Εθνικής Τράπεζας κέρδισε 0,78%, στα 7,78 δολάρια. Άνοδος 0,28% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 29,14 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.253,17 μονάδες με κέρδη 0,14%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq σημείωσε πτώση κατά 0,86%, στις 2.061,09 μονάδες και ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,21%, στις 1.184,87 μονάδες.

Με μικρά κέρδη ”έκλεισαν” οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,12% στις 5.380,70 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο κατά 0,19% στις 5.032,46 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 4.549,68 μονάδες με κέρδη 0,30%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v