Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στη Wall, στο επίκεντρο ο πληθωρισμός

Με απώλειες, οι οποίες για Dow Jones και S&P 500 περιορίστηκαν προς το ”κλείσιμο”, ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η Wall Street με τις πληθωριστικές ανησυχίες και την αβεβαιότητα για την πορεία των εταιρικών αποτελεσμάτων να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον επισκιάζοντας και πάλι την έντονη υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών. Πτώση στην Ευρώπη.

Με απώλειες, οι οποίες για Dow Jones και S&P 500 περιορίστηκαν προς το ”κλείσιμο”, ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η Wall Street με τις πληθωριστικές ανησυχίες και την αβεβαιότητα για την πορεία των εταιρικών αποτελεσμάτων να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον επισκιάζοντας και πάλι την έντονη υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών. Πτώση στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός δεν εμφανίζει τάσεις υποχώρησης συνεχίζοντας να κινείται κοντά στο υψηλότερο ”όριο ανοχής” επανέλαβε σε ομιλία του στο Τέξας ο επικεφαλής της Fed στο Ντάλας, Richard Fisher, επισημαίνοντας ότι οι αξιωματούχοι που χαράζουν τη νομισματική πολιτική πρέπει να εμποδίσουν ”τον ιό του πληθωρισμού” από το να ταράξει την αμερικανική οικονομία.

Νωρίτερα, τα στοιχεία από το μέτωπο της μακροοικονομίας έδειξαν απροσδόκητη αύξηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ. Αναλυτικότερα, οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την εβδομάδα έως τις 2 Οκτωβρίου διαμορφώθηκαν σε 390.000, καταγράφοντας αύξηση 21.000 και ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για 350.000 αιτήσεις.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές του ”μαύρου χρυσού” υποχώρησαν για 5η συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς οι εισαγωγές καυσίμων στις ΗΠΑ εκτινάσσονται και οι υψηλές τιμές του προϊόντος περιορίζουν τη ζήτηση. Το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη διαμορφώθηκε κάτω από τα 62 δολ. ανά βαρέλι, ενώ χαμηλότερα των 59 δολ. το βαρέλι κινήθηκε η τιμή του Brent στο Λονδίνο.

Η πτώση των πετρελαϊκών τιμών πίεσε μετοχές εταιριών με ανάλογη δραστηριότητα όπως η Valero Energy και η Chevron. Αρνητική και η εικόνα της Halliburton, η οποία επηρεάστηκε από τις πιέσεις στον πετρελαϊκό τομέα.

Απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Check Point Software Technologies η οποία ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά της Sourcefire έναντι τιμήματος ύψους 225 εκατ. δολαρίων. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι τα έσοδα τρίτου τριμήνου θα διαμορφωθούν στα 140-141,5 εκατ. δολ. ήτοι στο χαμηλότερο σημείο του εύρος των 140-150 εκατ. δολ. που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση της.

Κέρδη αποκόμισε η μετοχή της General Electric μετά από ανακοίνωση της εταιρίας ότι τα κέρδη τρίτου τριμήνου θα διαμορφωθούν στο ανώτατο σημείο του εύρους των 43-44 σεντς ανά μετοχή.

Μικρή ενίσχυση για τη μετοχή της Merck, που απομακρύνθηκε από τα υψηλότερα επίπεδα που κατέγραφε, μετά από ανακοίνωση της εταιρίας για θετικά αποτελέσματα στις κλινικές έρευνες που διενεργεί για τη θεραπεία του καρκίνου.

Ανοδικά κινήθηκε η μετοχή της Target Corp. η οποία ανακοίνωσε πωλήσεις ιδίων καταστημάτων κοντά στο υψηλότερο όριο του εύρους των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Θετική η εικόνα της Federated Department Stores, παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις ιδίων καταστημάτων της υποχώρησαν κάτω από το στόχο αύξησης του 2-3% εξαιτίας των απωλειών στις πωλήσεις από το κλείσιμο καταστημάτων λόγω των τυφώνων Κατρίνα και Ρίτα.

Το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε πτώση 1,16%, στα 7,7 δολάρια, ενώ το ADR του ΟΤΕ υποχώρησε κατά 0,50%, στα 9,91 δολάρια. Απώλειες 0,81% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 28,3 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.287,10 μονάδες υποχωρώντας κατά 0,29%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κατέγραψε απώλειες 0,90%, στις 2.084,08 μονάδες και ο S&P 500 σημείωσε πτώση κατά 0,41%, στις 1.191,49 μονάδες.

Απώλειες άνω του 1% κατέγραψαν και σήμερα οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 1,02% στις 5.372,40 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση κατά 1,03% στις 5.017,27 μονάδες ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 4.536,90 μονάδες με απώλειες 1,25%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v