Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διατηρούνται οι πιέσεις στη Wall

Πτωτικά κινείται η Wall Street μετά τα στοιχεία για τη σημαντική υποχώρηση του δείκτη υπηρεσιών ISM και εν μέσω μικτών μηνυμάτων από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων. Σημαντικές απώλειες στην Ευρώπη.

Πτωτικά κινείται η Wall Street μετά τα στοιχεία για τη σημαντική υποχώρηση του δείκτη υπηρεσιών ISM και εν μέσω μικτών μηνυμάτων από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων. Σημαντικές απώλειες στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, κάθετη πτώση σημείωσε ο δείκτης υπηρεσιών που εκπονεί το Institute of Supply Management για το Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο δείκτης υπηρεσιών ISM υποχώρησε στο 53,3 το Σεπτέμβριο, έναντι 65 τον Αύγουστο. Οι αναλυτές περίμεναν ηπιότερη υποχώρηση στο 60.

”Τα στοιχεία για τον ISM έχουν σοβαρό αντίκτυπο στις αγορές εν μέρει διότι η οικονομία είναι πλέον περισσότερο οικονομία υπηρεσιών” σχολίασε ο Paul Nolte διευθυντής επενδύσεων της Hinsdale Associates. ”Οι υπηρεσίες θα επηρεαστούν περισσότερο και πιο άμεσα από τις υψηλές ενεργειακές τιμές” πρόσθεσε.

Στο ενεργειακό μέτωπο, οι τιμές του ”μαύρου χρυσού” υποχωρούν στα επίπεδα των 63 δολ. ανά βαρέλι παρά την ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας για νέα μείωση των στρατηγικών αποθεμάτων την προηγούμενη εβδομάδα. Τα αποθέματα αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 300.000 βαρέλια, τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 4,3 εκατ. βαρέλια, ενώ τα αποθέματα διυλισμένων καυσίμων σημείωσαν πτώση κατά 5,6 εκατ. βαρέλια.

Παράλληλα, το κλίμα επιβαρύνουν και οι χθεσινές δηλώσεις του διοικητή της Fed στη Φιλαδέλφεια Anthony Santomero, ο οποίος επισήμανε ότι η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων προκειμένου να διατηρήσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο. Σε ανάλογο ύφος ήταν και οι δηλώσεις του διοικητή της Fed στο Ντάλας Richard Fisher.

Στην πτωτική κίνηση της αγοράς συμβάλλουν και τα απογοητευτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι ADC Telecommunications και Mercury Interactive, οι μετοχές των οποίων δέχονται σημαντικές πιέσεις.

Απώλειες καταγράφει ο τίτλος της Delphi Corp. η οποία, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, είναι έτοιμη να καταθέσει αίτηση χρεοκοπίας.

Υποχωρεί η μετοχή της General Motors, η οποία ανακοίνωσε τη διάθεση του μεριδίου 20% που έλεγχε στην Fuji Heavy Industries, με το 8,7% να πωλείται στην Toyota Motors έναντι 315 εκατ. δολ. και το υπόλοιπο να επιστρέφει στην FHI.

Ανοδικά κινείται η μετοχή της Yum! Brands, η οποία λειτουργεί τις αλυσίδες KFC, Taco Bell και Pizza Hut. Η εταιρία αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για την κερδοφορία στο σύνολο του έτους κατά 2 σεντς στα 2,64 δολ. ανά μετοχή.

Θετική η εικόνα της TXU Corp., μετά την ανακοίνωση της εταιρίας ότι θα προχωρήσει σε αυξήσεις των τελών ηλεκτρισμού κατά 24% λόγω των αυξήσεων στα κόστη καυσίμων.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.397 μονάδες με απώλειες 0,41%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται πτωτικά κατά 0,83%, στις 2.121 μονάδες και ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,64%, στις 1.206 μονάδες.

Έντονα πτωτικές τάσεις επικράτησαν στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 1,21% στις 5.427,80 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε απώλειες 1,34% στις 5.069,42 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 4.594,11 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 1,21%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v