Η επιστροφή της ευφορίας και ο Alan Greenspan

Ο Alan Greenspan χρησιμοποίησε ξανά τη λέξη ”ευφορία”. Ο πρόεδρος της Federal Reserve μίλησε για ”φούσκες” σε κατηγορίες επενδύσεων, οι οποίες πυροδοτούνται από ”την ευφορία στις αγορές” και συνέχισε με προειδοποίηση για ”πτώση στις τιμές των επενδυτικών κατηγοριών που ενέχουν το μεγαλύτερο ρίσκο”. Θα πρέπει να ανησυχούν οι επενδυτές;

του Philip Coggan

Ο Alan Greenspan χρησιμοποίησε ξανά τη λέξη ”ευφορία”. Ο πρόεδρος της Federal Reserve μίλησε την Τρίτη για ”φούσκες” σε κατηγορίες επενδύσεων, οι οποίες πυροδοτούνται από ”την ευφορία στις αγορές” και συνέχισε με προειδοποίηση ότι ”η ιστορία δείχνει πως εκτεταμένες περίοδοι χαμηλών επιπέδων ανησυχίας για τα ρίσκα της αγοράς ακολουθούνται πάντοτε από αντιστροφή του κλίματος, με συνεπακόλουθη πτώση στις τιμές των επενδυτικών κατηγοριών που ενέχουν το μεγαλύτερο ρίσκο”.

Τα σχόλιά του είναι παρόμοια με την αναφορά του το 1996 σε ”παράλογη ευφορία” στις χρηματιστηριακές αγορές, σχόλιο που αγνόησαν οι επενδυτές για τα επόμενα 3,5 χρόνια. Μετά, ασκήθηκε κριτική στον Greenspan ότι δεν έκανε αρκετά για να σκάσει τη ”φούσκα” ενισχύοντας τα επιτόκια και επειδή ενθάρρυνε τους επενδυτές με επιχειρήματα για την αμερικανική ανάπτυξη.

Η νέα προειδοποίησή του ενδέχεται να αγνοηθεί και πάλι για κάποιο διάστημα. Τα spread των ομολόγων παραμένουν χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα και έχουν ανακάμψει από την άνοιξη, όταν υποβαθμίστηκαν τα χρεόγραφα των General Motors και Ford. Οι αναλυτές αναφέρουν ότι τα θεμελιώδη μεγέθη λειτουργούν υποστηρικτικά.

”Τα spread των ομολόγων είναι χαμηλά, σε ιστορική βάση”, επισημαίνει ο Gary Jenkins, αναλυτής της Deutsche Bank. ”Όμως καταγράφεται αξιοπρεπής οικονομική ανάπτυξη και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων είναι χαμηλές, ενθαρρύνοντας τους επενδυτές να κινηθούν χαμηλότερα στην πιστωτική καμπύλη για να κυνηγήσουν αποδόσεις. Επιπροσθέτως, το ποσοστό αποτυχίας αποπληρωμής στα ομόλογα είναι χαμηλό, σχεδόν στο 2%, και οι προσδοκίες ενίσχυσης του ποσοστού αποτυχίας έχουν συρρικνωθεί”.

Παραδοσιακά, θα περίμενε κανείς ότι τα χαμηλά spread των ομολόγων θα πυροδοτούσαν εκτίναξη του εταιρικού δανεισμού, κάτι που θα οδηγούσε σε ενίσχυση και του ποσοστού αποτυχίας αποπληρωμής. Όμως η ισχύς των εταιρικών κερδών και των επιπέδων ρευστότητας σημαίνει ότι αυτή η ”πλημμύρα” νέων εκδόσεων δεν σημειώθηκε ποτέ.

Αν και ο Σεπτέμβριος είναι συνήθως ένας από τους πιο ενεργούς μήνες στην αγορά των εταιρικών ομολόγων, οι εκδόσεις στην Ευρώπη ανήλθαν σε αξία μόλις σε 5,3 δισ. ευρώ έναντι 14 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2004.

Το ειρωνικό στην όλη υπόθεση είναι ότι ο κ. Greenspan είναι πιο πιθανό να αποδειχθεί ορθός στις εκτιμήσεις του σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, εάν κάνει λάθος υπολογισμούς στην αμερικανική νομισματική πολιτική. Εάν υπάρξουν ενδείξεις ότι η αμερικανική οικονομία υποφέρει από τα υψηλότερα επιτόκια, τα spreads των ομολόγων θα κινηθούν σίγουρα σε υψηλότερα επίπεδα.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v