Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νευρικότητα στη Wall (update)

Νευρικά κινείται η Wall Street καθώς οι πιέσεις σε δεικτοβαρείς μετοχές περικόπτουν τα κέρδη. Στο επίκεντρο της προσοχής η υποχώρηση του πετρελαίου, η μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών αλλά και η προειδοποίηση κερδοφορίας από τη Lexmark και η υποβάθμιση της P&G. Μικτή εικόνα στην Ευρώπη, πάνω από τις 5.100 μονάδες ο DAX.

Νευρικά κινείται η Wall Street καθώς οι πιέσεις σε δεικτοβαρείς μετοχές περικόπτουν τα κέρδη. Στο επίκεντρο της προσοχής η πτώση του πετρελαίου, η μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών αλλά και η προειδοποίηση κερδοφορίας από τη Lexmark και η υποβάθμιση της P&G. Μικτή εικόνα στην Ευρώπη, πάνω από τις 5.100 μονάδες ο DAX.

Ειδικότερα, το αργό πετρέλαιο συνεχίζει την πτωτική του τροχιά στις ενεργειακές αγορές, με το συμβόλαιο στη Νέα Υόρκη να τιμάται στα 63,3 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας υποχώρηση 3,31%. Αντίστοιχη υποχώρηση σημειώνεται και στην αγορά εμπορευμάτων του Λονδίνου, με τον ”μαύρο χρυσό” να τιμάται στα 60,6 δολάρια το βαρέλι.

Στο μέτωπο των macro, αύξηση της τάξης του 2,5% εμφάνισαν τον Αύγουστο οι βιομηχανικές παραγγελίες νέων προϊόντων στις ΗΠΑ, αντιστρέφοντας την πτωτική πορεία του Ιούλιου οπότε είχαν σημειώσει υποχώρηση κατά 2,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείου Εμπορίου της χώρας. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 2%.

Πτωτικά κινείται ο τίτλος της Procter & Gamble μετά την υποβάθμιση της σύστασης από τη Citigroup σε hold από buy, με τον διεθνή οίκο να αποδίδει την υποβάθμιση στις ανησυχίες για τις τιμές των πρώτων υλών. Η τιμή-στόχος υποβαθμίστηκε σε 59 από 61 δολάρια.

Απώλειες καταγράφει ο τίτλος της Microsoft μετά τα σχόλια της Goldman Sachs η οποία εκτίμησε ότι η Google ενδεχομένως να προσφέρει τελικά ένα προϊόν που να μπορεί να ανταγωνιστεί τα Microsoft Outlook και Office.

Υποχώρηση εμφανίζει η μετοχή της Alcoa λόγω των ανησυχιών ότι τα υψηλότερα ενεργειακά κόστη μπορεί να επηρεάσουν την κερδοφορία.

Αρνητική η εικόνα της Hewlett-Packard μετά την προειδοποίηση κερδοφορίας της αντίπαλης Lexmark. Οι μετοχές της Lexmark έχουν χάσει μέχρι στιγμής το 1/4 της αξίας τους καθώς η εταιρία εκτυπωτικών μηχανών εξέδωσε προειδοποίηση κερδοφορίας για τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου λόγω μείωσης των εσόδων στα αναλώσιμα των εκτυπωτών.

Αρνητικό πρόσημο και για τη μετοχή της Clorox η οποία περιέκοψε τις προβλέψεις της για το σύνολο το 2006 ενώ ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις τιμές στο ήμισυ σχεδόν των προϊόντων της λόγω των υψηλότερων ενεργειακών τιμών.

Σε επίπεδο κλάδων, πιέσεις δέχονται μετοχές πετρελαϊκών και ενεργειακών εταιριών λόγω της υποχώρησης του ”μαύρου χρυσού”, ενώ ανοδικά κινούνται οι τίτλοι αεροπορικών εταιριών, φαρμακευτικών, εταιριών internet και ημιαγωγών.

Κέρδη αποκομίζει ο τίτλος της Sun Microsystems η οποία γνωστοποίησε ότι πρόκειται να ανακοινώσει ”κοινή προσπάθεια” με την Google. Στην ενίσχυση του τίτλου συμβάλλει και η αναβάθμιση των εκτιμήσεων της Goldman Sachs για τον κλάδο hardware σε ”ελκυστικό” από ”ουδέτερο”.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.530 μονάδες υποχωρώντας κατά 0,04%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται ανοδικά κατά 0,09%, στις 2.157 μονάδες και ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,08%, στις 1.225 μονάδες.

Με μικτά πρόσημα ”έκλεισαν” οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,13% στις 5.494,40 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη αποκόμισε κέρδη 1,10% και διαμορφώθηκε στις 5.138,02 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,60% στις 4.650,24 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v