Xρυσός, χαλκός και ζάχαρη κλέβουν την παράσταση

Ο χρυσός, ο χαλκός, η ζάχαρη και το αμερικανικό φυσικό αέριο έκλεψαν την παράσταση την προηγούμενη εβδομάδα, από τα εμπορεύματα που συνήθως κυριαρχούν στις αγορές, όπως το πετρέλαιο, καθώς είτε αναρριχήθηκαν σε υψηλά είτε διαμορφώνονται κοντά σε μακροπρόθεσμες ”κορυφές”.

του Kevin Morrison

Ο χρυσός, ο χαλκός, η ζάχαρη και το αμερικανικό φυσικό αέριο έκλεψαν την παράσταση την προηγούμενη εβδομάδα, από τα εμπορεύματα που συνήθως κυριαρχούν στις αγορές, όπως το πετρέλαιο, καθώς είτε αναρριχήθηκαν σε υψηλά είτε διαμορφώνονται κοντά σε μακροπρόθεσμες ”κορυφές”.

Επιφανειακά, αυτά τα τέσσερα εμπορεύματα δεν δείχνουν να συνδέονται αλλά οι αναλυτές του τομέα επισημαίνουν ότι υπάρχει σύνδεση -οι υψηλές ενεργειακές τιμές και η εποχή των τυφώνων στον Κόλπο του Μεξικό.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ λόγω φόβων ότι οι διακοπές παραγωγής του εμπορεύματος μετά τους τυφώνες Κατρίνα και Ρίτα είναι χειρότερες σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, ενισχύοντας την πιθανότητα ελλείψεων στην προσφερόμενη ποσότητα, ιδίως σε περίπτωση κρύου χειμώνα.

Το συμβόλαιο futures φυσικού αερίου Henry Hub εκτινάχθηκε στα 14,58 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικών θερμικών μονάδων στο NYMEX, με τις κινήσεις των traders να δείχνουν ότι δεν περιμένουν χαμηλότερες τιμές στο φυσικό αέριο έως το τέλος της δεκαετίας με τις τιμές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να διαμορφώνονται σε επίπεδα διπλάσια σε σχέση με τις αρχές του 2000.

Η υψηλότερη τιμή του φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με τον διπλασιασμό των πετρελαϊκών τιμών σε σχέση με τις αρχές του 2004, καθώς και η ολοένα και ευρύτερη παραδοχή ότι οι ενεργειακές τιμές θα είναι υψηλότερες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα δείχνει ότι οι επενδυτές έχουν αρχίσει να ανησυχούν για τον πληθωρισμό. Η ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων έχει ενισχύσει την τιμή του χρυσού, ο οποίος αντιμετωπίζεται ως hedging εναντίον του πληθωρισμού.

Η τιμή του χρυσού διαμορφώθηκε στα 474,25 δολάρια την ουγκιά την Παρασκευή, κοντά στο υψηλό 18 ετών των 475 δολαρίων, το οποίο διέσπασε την προηγούμενη Παρασκευή. ”Οι υψηλότερες ενεργειακές τιμές έχουν ενισχύσει τις πληθωριστικές ανησυχίες και αυτό έχει βοηθήσει τον χρυσό να ενισχυθεί”, επισημαίνει ο Kevin Norrish, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης εμπορευμάτων της Barclays Capital.

Εν τω μεταξύ, η τιμή της ζάχαρης διαμορφώνεται σε υψηλό πέντε ετών των 11,20 σεντς τη λίβρα στο New York Board of Trade. Πρόκειται για διπλασιασμό της τιμής του εμπορεύματος σε σχέση με τις αρχές του 2004. Ο κ. Norrish επισημαίνει ότι ο κύριος μοχλός ανόδου της τιμής της ζάχαρης είναι η αύξηση της ζητούμενης ποσότητας στη Βραζιλία, όπου χρησιμοποιείται για την παραγωγή αιθανόλης. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η ζήτηση για αιθανόλη ενισχύεται όσο υψηλότερες είναι οι τιμές του πετρελαίου.

Η τιμή του χαλκού σημείωσε νέο ρεκόρ την Παρασκευή στο London Metal Exchange, στα 3.832 δολάρια τον τόνο, με την ενίσχυση του εμπορεύματος να διαμορφώνεται στο 150% από τις αρχές του 2003, με τους αναλυτές να αποδίδουν το ενισχυμένο ενδιαφέρον στα θεμελιώδη στοιχεία του εμπορεύματος. Η ζήτηση αναμένεται να ξεπεράσει την προσφερόμενη ποσότητα το 2005 για τρίτο συνεχόμενο έτος.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v