Lex: Προβλέψεις κερδοφορίας

Με τις προβλέψεις κερδοφορίας ο κίνδυνος είναι ότι οι επενδυτές αποκτούν εμμονή με κάθε σεντ κερδών στο τρίμηνο, αντί να επικεντρώνονται στις, πιο σημαντικές, μακροπρόθεσμες προοπτικές. Θα πρέπει οι παγιωμένες επιχειρήσεις να ”ταΐζουν” την αγορά με λεπτομερή καθοδήγηση στα αποτελέσματα τριμήνου;

Άλλη μια μέρα, άλλη μια ασαφής εικόνα για την Eastman Kodak. Τα κέρδη του αμερικανικού ομίλου από την εκτύπωση ψηφιακών φωτογραφιών θα διαμορφωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την καθοδήγηση της εταιρίας, για εφέτος. Όμως τουλάχιστον η Kodak επικεντρώνεται σε σωστούς στόχους.

Εγκατέλειψε, πολύ λογικά, την καθοδήγηση στα βραχυπρόθεσμα κέρδη του ομίλου, στο πλαίσιο μιας πρωτοφανούς μεταβολής στις καταναλωτικές προτιμήσεις, η οποία έπληξε την κύρια δραστηριοποίηση της εταιρίας στα φωτογραφικά φιλμ.

Όπως και οι αυτοκινητοβιομηχανίες Ford και General Motors, οι οποίες αντιμετωπίζουν επίσης τεράστιες προκλήσεις, η Kodak προχώρησε στη σωστή απόφαση, εγκαταλείποντας την τακτική της καθοδήγησης στη βραχυπρόθεσμη κερδοφορία. Θα ήταν άχρηστη σε αυτό το άστατο επιχειρηματικό περιβάλλον και ίσως ενθάρρυνε τη διοίκηση να κυνηγήσει λάθος προτεραιότητες.

H Kodak εμμένει στην ετήσια καθοδήγηση στην ψηφιακή φωτογραφία. Όμως το μέγεθος στο οποίο θα πρέπει να επικεντρωθούν οι επενδυτές είναι οι στόχοι περιθωρίων κερδοφορίας της Kodak για το 2008.

Το ακόμη μεγαλύτερο ερώτημα είναι αν περισσότερο παγιωμένες επιχειρήσεις θα πρέπει να ”ταΐζουν” την αγορά με λεπτομερείς τριμηνιαίες προβλέψεις. Ο κίνδυνος είναι ότι οι επενδυτές αποκτούν εμμονή με κάθε σεντ κερδών στο τρίμηνο, αντί να επικεντρώνονται στις, πιο σημαντικές, μακροπρόθεσμες προοπτικές.

Ένας ακόμη κίνδυνος είναι ότι οι εταιρίες προχωρούν σε κινήσεις απελπισίας για να ευθυγραμμιστούν με αυτές τις προσδοκίες. Η Google, για παράδειγμα, έχει ξεκαθαρίσει πως αφήνει τις προβλέψεις στους ίδιους τους επενδυτές. Με τη μετοχή της στο +60% εφέτος, αυτό δεν φαίνεται να έχει πλήξει το κύρος της.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v