Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Μικρά κέρδη με macro και Q3 στο επίκεντρο

Σε θετικό έδαφος κατάφερε να ”κλείσει” η Wall Street, στην τελευταία χρηματιστηριακή συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, με τα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας, την υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών και τη λήξη του τρίτου τριμήνου στο επίκεντρο της προσοχής. Κέρδη για DAX και CAC 40, οριακή η μεταβολή του FTSE 100.

Σε θετικό έδαφος κατάφερε να ”κλείσει” η Wall Street, στην τελευταία χρηματιστηριακή συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, με τα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας, την υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών και τη λήξη του τρίτου τριμήνου στο επίκεντρο της προσοχής. Κέρδη για DAX και CAC 40, οριακή η μεταβολή του FTSE 100.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, οι καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 0,5% τον Αύγουστο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Νοέμβριο του 2001. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μείωση κατά 0,2%, έναντι αύξησης κατά 1% τον προηγούμενο μήνα.

Τα προσωπικά εισοδήματα υποχώρησαν κατά 0,1% στο ίδιο διάστημα, έναντι εκτιμήσεων των οικονομολόγων για αύξηση των εισοδημάτων κατά 0,3% τον Αύγουστο.

Παράλληλα, ανάκαμψη της βιομηχανικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιφέρεια του Chicago δείχνει ο σχετικός δείκτης PMI, τη στιγμή που η καταναλωτική εμπιστοσύνη, όπως αποτυπώνεται στο δείκτη του Πανεπιστημίου του Michigan, παρέμεινε αμετάβλητη.

O βιομηχανικός δείκτης PMI Chicago διαμορφώθηκε στο 60,5 το Σεπτέμβριο, έναντι 49,2 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές περίμεναν ηπιότερη ανάκαμψη της δραστηριότητας, με το δείκτη να διαμορφώνεται στο 50,6. Αμετάβλητος παρέμεινε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου του Michigan, στο 76,9 το Σεπτέμβριο, διαψεύδοντας τους αναλυτές που περίμεναν μικρή άνοδο στο 79.

Εν τω μεταξύ, υποχώρηση εμφάνισαν οι τιμές του ”μαύρου χρυσού”, διατηρώντας πάντως το επίπεδο των 66 δολ. ανά βαρέλι, καθώς μέλη της IEA ανακοίνωσαν ότι θα αποδεσμεύσουν τουλάχιστον 35 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και καυσίμων μέχρι το τέλος Οκτωβρίου προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες από τους τυφώνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για μία ακόμη ημέρα η αγορά κινήθηκε νευρικά σε ένα μικρό εύρος τιμών, ενώ αναλυτές επισήμαιναν ότι λόγω της λήξης του τρίτου τριμήνου οι επενδυτές αποφεύγουν τις σημαντικές κινήσεις είτε αγοράς είτε πώλησης μετοχών.

Σημαντικά κέρδη αποκόμισε ο τίτλος της Micron Technology, η οποία εξέπληξε ανακοινώνοντας κερδοφορία για το τέταρτο τρίμηνο και αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για τον κλάδο των ημιαγωγών. Θετική ήταν και η εικόνα της Texas Instruments.

Ανοδικά κινήθηκε η μετοχή της Boeing, μετά την ανακοίνωση ότι οι μηχανικοί της εταιρίας ενέκριναν το τριετές σχέδιο που συμφωνήθηκε, θέτοντας τέλος στην απεργία τους.

Στο επίκεντρο της προσοχής βρέθηκαν μετοχές καπνοβιομηχανιών μετά από απόφαση καναδέζικου δικαστηρίου ότι η βρετανική Columbia μπορεί να προχωρήσει στις αγωγές της εναντίον των παραγωγών καπνού. Κέρδη αποκόμισε ο τίτλος της Altria, που κατάφερε να καλύψει τις αρχικές του απώλειες.

Σημαντική ενίσχυση για τη μετοχή της SafeNet Inc, η οποία κέρδισε ένα συμβόλαιο ύψους 150 εκατ. δολ. από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, το μεγαλύτερο στην ιστορία της επιχείρησης.

Πιέσεις δέχθηκαν μετοχές πετρελαϊκών και ενεργειακών εταιριών, όπως η Exxon Mobil και Valero Energy, ωστόσο στο σύνολο του τρίτου τριμήνου βρίσκονται μεταξύ των κλάδων του S&P 500 που αποκόμισαν τα μεγαλύτερα κέρδη.

Υποχώρηση σημείωσε ο τίτλος της AutoZone, με αφορμή την είδηση ότι ο οικονομικός διευθυντής της μεγαλύτερης εταιρίας λιανεμπορίου ανταλλακτικών αυτοκινήτων, Michael Archbold παραιτήθηκε.

To δικαίωμα του ΟΤΕ σημείωσε πτώση κατά 1,38%, στα 10,02 δολάρια, ενώ το ADR της Εθνικής Τράπεζας αποκόμισε κέρδη 3,38%, στα 7,95 δολάρια. Υποχώρηση 0,45% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 29,01 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.568,70 μονάδες με κέρδη 0,15%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq σημείωσε άνοδο κατά 0,49%, στις 2.151,69 μονάδες και ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,09%, στις 1.228,81 μονάδες.

Με μικτά πρόσημα ”έκλεισαν” οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε οριακά κατά 0,01% στις 5.477,70 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη αποκόμισε κέρδη 0,46% στις 5.044,12 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε άνοδο κατά 0,46% στις 4.600,02 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v