Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη διεθνών αγορών στο τρίμηνο, No 1 η Μόσχα

Οι τιμές των μετοχών στα διεθνή χρηματιστήρια ανέκαμψαν στο γ’ τρίμηνο μετά τις απώλειες του α’ εξαμήνου, καθώς τα επιχειρηματικά κέρδη σε ΗΠΑ και Ευρώπη ξεπέρασαν τις προσδοκίες, υποδεικνύοντας ότι ”αντέχουν” στις ακριβές τιμές ενέργειας. Διέπρεψαν οι αγορές της Μόσχας, της Ανατολικής Ευρώπης και αρκετών ασιατικών αναπτυσσόμενων χωρών, ενώ ο Nikkei ξεχώρισε μεταξύ των δεικτών ανεπτυγμένων οικονομιών.

Κέρδη διεθνών αγορών στο τρίμηνο, No 1 η Μόσχα
Οι τιμές των μετοχών στα διεθνή χρηματιστήρια ανέκαμψαν στο γ’ τρίμηνο μετά τις απώλειες του α’ εξαμήνου, καθώς τα κέρδη των αμερικανικών και ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ξεπέρασαν τις προσδοκίες, υποδεικνύοντας ότι ”αντέχουν” στις ακριβές τιμές ενέργειας.

Ο παγκόσμιος δείκτης Morgan Stanley Capital International ενισχύθηκε 6,4% στο τρίμηνο που έληξε χθες, με κέρδη και για τους 10 κλαδικούς δείκτες του και πρωταγωνιστές τους τίτλους πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Τα πετρελαϊκά έσοδα εκτόξευσαν τον δείκτη Russian Trading System σε άνοδο 40% σε δολάρια, τα μεγαλύτερα κέρδη μεταξύ των 79 χρηματιστηριακών δεικτών που παρακολουθεί το Bloomberg News.

Με τα κέρδη του ρωσικού χρηματιστηρίου και την εκτίναξη αρκετών αναδυόμενων αγορών, οι αναπτυσσόμενες αγορές είχαν καλύτερη εμφάνιση σε σχέση με τις ανεπτυγμένες για ένατη φορά σε 10 τρίμηνα, ενώ ο δείκτης MSCI Emerging Markets ενισχύθηκε 16%.

Στη Νότιο Κορέα ο Kospi ενισχύθηκε 22% και έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα της 22ετούς ιστορίας του, ενώ στη Βραζιλία ο Bovespa ενισχύθηκε 33%.

Οι αγορές της Ανατολικής Ευρώπης επίσης αναρριχήθηκαν, με τον PX-50 στην Τσεχία να κερδίζει 21%, τον BUX στην Ουγγαρία 22% και τον WIG 20 στην Πολωνία 25%.

Στις ανεπτυγμένες αγορές διέπρεψε η Ιαπωνία, με άνοδο 15% για τον Nikkei 225 και εκτίναξη 34% για την Toyota Motor, τη μετοχή με την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση.

Την καλή πορεία της Ιαπωνίας συναγωνίστηκαν τα χρηματιστήρια των δύο πετρελαιοπαραγωγών κρατών του ”κλαμπ” των ανεπτυγμένων, του Καναδά και της Νορβηγίας, όπου σημειώθηκε άνοδος 17% για τον σύνθετο S&P/TSX και 16% για τον OBX αντιστοίχως.

Στην Δυτική Ευρώπη οι τιμές των καυσίμων περιόρισαν τα κέρδη και ο Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 6,6% σε δολάρια, ενώ ο Dow Jones Stoxx 50 κέρδισε 6,5% και ο Stoxx 600 6,7%.

Οι αμερικανικές μετοχές αποδείχθηκαν ουραγοί της ανόδου εξαιτίας των τυφώνων και ο Standard & Poor’s κλείνει το τρίμηνο ενισχυμένος κατά 3,1%, ο Dow Jones 2,7% και ο Nasdaq 4,1%.

Οι κινεζικές μετοχές ενισχύθηκαν για πρώτη φορά σε έξι τρίμηνα και ο σύνθετος δείκτης της Σαγκάης κέρδισε 9,3%. Το ινδικό χρηματιστήριο είχε την καλύτερη εμφάνιση σε επτά τρίμηνα, με άνοδο 20% για τον δείκτη Sensex.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v