Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτές διαθέσεις στη Wall, στο επίκεντρο τα macro

Μικτές διαθέσεις στη Wall Street καθώς η υποχώρηση των καταναλωτικών δαπανών και των προσωπικών εισοδημάτων προβληματίζει τους επενδυτές, επισκιάζοντας την υποχώρηση που εμφανίζουν οι τιμές του ”μαύρου χρυσού”. Κέρδη για DAX και CAC 40, οριακή η μεταβολή του FTSE 100.

Μικτές διαθέσεις στη Wall Street καθώς η υποχώρηση των καταναλωτικών δαπανών και των προσωπικών εισοδημάτων προβληματίζει τους επενδυτές, επισκιάζοντας την υποχώρηση που εμφανίζουν οι τιμές του ”μαύρου χρυσού”. Κέρδη για DAX και CAC 40, οριακή η μεταβολή του FTSE 100.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα από το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας, οι καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 0,5% τον Αύγουστο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Νοέμβριο του 2001. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μείωση κατά 0,2%, έναντι αύξησης κατά 1% τον προηγούμενο μήνα.

Τα προσωπικά εισοδήματα υποχώρησαν κατά 0,1% στο ίδιο διάστημα, έναντι εκτιμήσεων των οικονομολόγων για αύξηση των εισοδημάτων κατά 0,3% τον Αύγουστο.

Παράλληλα, ανάκαμψη της βιομηχανικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιφέρεια του Chicago δείχνει ο σχετικός δείκτης PMI, τη στιγμή που η καταναλωτική εμπιστοσύνη, όπως αποτυπώνεται στο δείκτη του Πανεπιστημίου του Michigan, παρέμεινε αμετάβλητη.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης PMI Chicago διαμορφώθηκε στο 60,5 το Σεπτέμβριο, έναντι 49,2 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές περίμεναν ηπιότερη ανάκαμψη της δραστηριότητας, με το δείκτη να διαμορφώνεται στο 50,6. Αμετάβλητος παρέμεινε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου του Michigan, στο 76,9 το Σεπτέμβριο, διαψεύδοντας τους αναλυτές που περίμεναν μικρή άνοδο στο 79.

Εν τω μεταξύ, πτωτικά κινούνται οι τιμές του ”μαύρου χρυσού”, καθώς μέλη της IEA ανακοίνωσαν ότι θα αποδεσμεύσουν τουλάχιστον 35 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και καυσίμων μέχρι το τέλος Οκτωβρίου προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες από τους τυφώνες. Στα 66 δολ. ανά βαρέλι κυμαίνεται το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη, ενώ στα 63,16 δολ. το βαρέλι κυμαίνεται το Brent στο Λονδίνο.

Αναλυτές εκτιμούν ότι τουλάχιστον για σήμερα η αγορά θα συνεχίζει να κυμαίνεται σε ένα σχετικά μικρό εύρος καθώς με τη λήξη του τρίτου τριμήνου οι επενδυτές είναι μάλλον απίθανο να προβούν σε σημαντικές κινήσεις.

Έντονα ανοδικά κινείται η μετοχή της Micron Technology, η οποία εξέπληξε ανακοινώνοντας κερδοφορία για το τέταρτο τρίμηνο.

Ενισχύεται ο τίτλος της Boeing, μετά την ανακοίνωση ότι οι μηχανικοί της εταιρίας ενέκριναν το τριετές σχέδιο που συμφωνήθηκε, θέτοντας τέλος στην απεργία τους.

Θετική η εικόνα της Kellogg, μετά την αναβάθμιση της σύστασης της Morgan Stanley για τη μετοχή σε overweight από equal-weight.

Κέρδη αποκομίζει η μετοχή της SafeNet Inc, η οποία κέρδισε ένα συμβόλαιο ύψους 150 εκατ. δολ. από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, το μεγαλύτερο στην ιστορία της επιχείρησης.

Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκονται μετοχές καπνοβιομηχανιών μετά από απόφαση καναδέζικου δικαστηρίου ότι η βρετανική Columbia μπορεί να προχωρήσει στις αγωγές της εναντίον των παραγωγών καπνού.

Πτωτικά κινείται ο τίτλος της Arrow International η οποία ανακοίνωσε ότι τα έσοδα για το 2006 θα φθάσουν μέχρι τα 495 εκατ. δολάρια, έναντι 498,3 εκατ. δολ. που ήταν η πρόβλεψη των αναλυτών.

Πιέσεις δέχονται μετοχές πετρελαϊκών εταιριών όπως η Exxon Mobil και η Valero Energy Corp.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.544 μονάδες με απώλειες 0,08%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται ανοδικά κατά 0,15%, στις 2.144 μονάδες και ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,05%, στις 1.227 μονάδες.

Με μικτά πρόσημα ”έκλεισαν” οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε οριακά κατά 0,01% στις 5.477,70 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη αποκόμισε κέρδη 0,46% στις 5.044,12 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε άνοδο κατά 0,46% στις 4.600,02 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v