Οι μετοχές αξίας παραμένουν στη θέση του οδηγού

Μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις που καλούνται να λάβουν οι επενδυτές μετοχών είναι εάν θα προτιμούν τις μετοχές ”αξίας”, ήτοι μετοχές με υψηλή μερισματική απόδοση, ή τις αναπτυξιακές μετοχές, με χαμηλή ή καθόλου μερισματική απόδοση αλλά αναπτυξιακές προοπτικές. Μετά από μια πενταετία υπεραπόδοσης για τις μετοχές αξίας, μήπως έχει έλθει η ώρα για ”ρελάνς” των αναπτυξιακών τίτλων;

του Philip Coggan

Μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις που καλούνται να λάβουν οι επενδυτές μετοχών είναι εάν θα προτιμούν τις μετοχές αξίας (value stocks, μετοχές με υψηλή μερισματική απόδοση) ή τις αναπτυξιακές μετοχές (growth stocks, μετοχές με χαμηλή μερισματική απόδοση ή καθόλου απόδοση αλλά αναπτυξιακές προοπτικές).

Οι μετοχές αξίας υπεραποδίδουν τα τελευταία πέντε χρόνια, μετά την κατάρρευση της ”φούσκας” των dotcoms, οπότε κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί ότι έχει έλθει η ώρα των αναπτυξιακών μετοχών.

Τα spread αποτίμησης (η ψαλίδα στις αποτιμήσεις μεταξύ των ακριβότερων και των φθηνότερων μετοχών) έχουν συρρικνωθεί σημαντικά και διαμορφώνονται πλέον κάτω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο, σύμφωνα με την Dresdner Kleinwort Wasserstein.

Όμως τα μακροπρόθεσμα επιχειρήματα για επενδύσεις σε μετοχές αξίας είναι εντυπωσιακά. Ο Chip Dickson, ο αναλυτής της Lehman Brothers, ανέλυσε τις 1.000 μεγαλύτερες εταιρίες της αμερικανικής αγοράς από το 1969. Το 20% με τα υψηλότερα μερίσματα απέδωσε κατά μέσο όρο 13,7% ετησίως, ενώ το 20% με τα χαμηλότερα μερίσματα απέδωσε μόλις 9% ετησίως.

Τα χαρτοφυλάκια με τις υψηλότερες αποδόσεις ήταν αυτά στα οποία κυριαρχούσαν οι μετοχές κοινωφελών εταιριών, τηλεπικοινωνιών και χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων.

Η υπεραπόδοση των μετοχών αξίας δεν ήταν ενιαία. Υπήρξαν και δύο μεγάλες περίοδοι, στις οποίες οι μετοχές με υψηλές μερισματικές αποδόσεις υπολείπονταν της αγοράς: από το Σεπτέμβριο του 1977 έως το Δεκέμβριο του 1980 και από το Δεκέμβριο του 1997 έως το Μάρτιο του 2000. Και στις δύο περιπτώσεις, σύμφωνα με τη Lehman Brothers, οι μετοχές μετακινήθηκαν από υποεκτιμημένες σε υπερεκτιμημένες έναντι των ομολόγων και η περίοδος υπεραπόδοσης των αναπτυξιακών μετοχών τελείωσε με την έναρξη του κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής από τη Federal Reserve.

O Sebastian Lancetti της Dresdner Kleinwort Wasserstein επισημαίνει πως ”εάν δεν ακολουθήσει μια έντονη ανοδική τάση στις αγορές, η προτίμηση προς τις μετοχές αξίας παραμένει ισχυρή”.

Ίσως οι αναπτυξιακές μετοχές χρειάζονται ένα ”story”, μια λογική που θα πείσει τους επενδυτές να καταβάλουν υψηλά τιμήματα για μελλοντική αύξηση της κερδοφορίας, όπως πίστεψαν στις μετοχές του Ιnternet. Όμως οι μετοχές αυτού του τύπου που έρχονται στην αγορά (online τζόγος, εταιρίες εξόρυξης) δεν δείχνουν να εμπνέουν τους επενδυτές.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v