Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Απώλειες λόγω πληθωριστικών ανησυχιών

Απώλειες κατέγραψε η Wall Street καθώς τα σχόλια αξιωματούχου της Fed επανέφεραν στο προσκήνιο τις πληθωριστικές ανησυχίες επισκιάζοντας την πτώση του ”μαύρου χρυσού” και τα θετικά macro, ενώ στο αρνητικό κλίμα συνέβαλαν και οι προειδοποιήσεις κερδοφορίας από τις Lexmark και Clorox. Μικτή εικόνα στην Ευρώπη, πάνω από τις 5.100 μονάδες ο DAX.

Απώλειες κατέγραψε η Wall Street καθώς τα σχόλια αξιωματούχου της Fed επανέφεραν στο προσκήνιο τις πληθωριστικές ανησυχίες επισκιάζοντας την πτώση του ”μαύρου χρυσού” και τα θετικά macro, ενώ στο αρνητικό κλίμα συνέβαλαν και οι προειδοποιήσεις κερδοφορίας από τις Lexmark και Clorox. Μικτή εικόνα στην Ευρώπη, πάνω από τις 5.100 μονάδες ο DAX.

Ειδικότερα, σε ομιλία του ο επικεφαλής της Fed του Ντάλας Richard Fisher επισήμανε ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται ήδη στο υψηλότερο ”αποδεκτό” όριο και δεν εμφανίζει τάσεις υποχώρησης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι αν και πριν το ”χτύπημα” της Κατρίνα υπήρχαν ενδείξεις ελαφρούς επιβράδυνσης της οικονομίας, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και τα μεγάλα ποσά που δαπανά η κυβέρνηση σε έργα αποκατάστασης προσθέτουν περαιτέρω πιέσεις που θα μπορούσαν να αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμό.

Νωρίτερα η αγορά αποκόμισε μικρά κέρδη με αφορμή τη σημαντική υποχώρηση των τιμών του ”μαύρου χρυσού” κάτω και από τα 64 δολ. ανά βαρέλι, αλλά και τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών.

Αναλυτικότερα, αύξηση της τάξης του 2,5% εμφάνισαν τον Αύγουστο οι βιομηχανικές παραγγελίες νέων προϊόντων στις ΗΠΑ, αντιστρέφοντας την πτωτική πορεία του Ιούλιου οπότε είχαν σημειώσει υποχώρηση κατά 2,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείου Εμπορίου της χώρας. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 2%.

Στο μέτωπο των εταιριών, απώλειες κατέγραψε ο τίτλος της Procter & Gamble μετά την υποβάθμιση της σύστασης από τη Citigroup σε hold από buy, με τον διεθνή οίκο να αποδίδει την υποβάθμιση στις ανησυχίες για τις τιμές των πρώτων υλών. Η τιμή-στόχος υποβαθμίστηκε σε 59 από 61 δολάρια.

Υπό πίεση βρέθηκε η Hewlett-Packard μετά την προειδοποίηση κερδοφορίας της αντίπαλης Lexmark. Οι μετοχές της Lexmark υποχώρησαν σημαντικά καθώς η εταιρία εκτυπωτικών μηχανών εξέδωσε προειδοποίηση κερδοφορίας για τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου λόγω μείωσης των εσόδων στα αναλώσιμα των εκτυπωτών.

Αρνητικό πρόσημο και για τη μετοχή της Clorox η οποία περιέκοψε τις προβλέψεις της για το σύνολο το 2006 ενώ ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις τιμές στο ήμισυ σχεδόν των προϊόντων της λόγω των υψηλότερων ενεργειακών τιμών.

Πτωτικά κινήθηκε η μετοχή της Microsoft μετά τα σχόλια της Goldman Sachs η οποία εκτίμησε ότι η Google ενδεχομένως να προσφέρει τελικά ένα προϊόν που να μπορεί να ανταγωνιστεί τα Microsoft Outlook και Office.

Αρνητική η εικόνα του τίτλου της Alcoa λόγω των ανησυχιών ότι τα υψηλότερα ενεργειακά κόστη μπορεί να επηρεάσουν την κερδοφορία.

Απώλειες εμφάνισαν μετοχές πετρελαϊκών και ενεργειακών εταιριών όπως η Exxon Mobil και η Chevron, λόγω της υποχώρησης των τιμών του ”μαύρου χρυσού”, ενώ αντίθετα ευνοήθηκαν μετοχές αεροπορικών εταιριών.

Ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για μετοχές φαρμακοβιομηχανιών. Κέρδη αποκόμισε η Mylan Laboratories η οποία έλαβε την τελική έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τα χάπια Amlodipine Besylate.

Άνοδο σημείωσε ο τίτλος της Sun Microsystems η οποία γνωστοποίησε ότι πρόκειται να ανακοινώσει ”κοινή προσπάθεια” με την Google. Στην ενίσχυση του τίτλου συνέβαλε και η αναβάθμιση των εκτιμήσεων της Goldman Sachs για τον κλάδο hardware σε ”ελκυστικό” από ”ουδέτερο”.

Το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας ενισχύθηκε κατά 0,13%, στα 7,81 δολάρια, ενώ το ADR του ΟΤΕ σημείωσε πτώση 0,80%, στα 9,96 δολάρια. Απώλειες 1,53% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 28,35 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.441,11 μονάδες υποχωρώντας κατά 0,90%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq σημείωσε πτώση 0,75%, στις 2.139,36 μονάδες και ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 1,00%, στις 1.214,47 μονάδες.

Με μικτά πρόσημα ”έκλεισαν” οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,13% στις 5.494,40 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη αποκόμισε κέρδη 1,10% και διαμορφώθηκε στις 5.138,02 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,60% στις 4.650,24 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v