Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πληθωρισμός και ISM πιέζουν τη Wall Street

Πιέσεις εκδηλώνονται στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, με το κλίμα στην αγορά να επιδεινώνεται από τις αυξημένες ανησυχίες για πληθωριστικές πιέσεις αλλά και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Delphi Corp. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης η μετοχή της General Motors.

Πιέσεις εκδηλώνονται στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, με το κλίμα στην αγορά να επιδεινώνεται από τις αυξημένες ανησυχίες για πληθωριστικές πιέσεις αλλά και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Delphi Corp. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης η μετοχή της General Motors.

Ειδικότερα, ανοδική κίνηση στα 64,40 δολάρια το βαρέλι πραγματοποιεί η τιμή του πετρελαίου στο Nymex, μετά την πτώση κατά 2,4% στην προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς οι traders ”στοιχηματίζουν” σε περαιτέρω υποχώρηση των στρατηγικών αποθεμάτων των ΗΠΑ, τα οποία ανακοινώνονται λίγο αργότερα.

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, κάθετη πτώση σημειώνει ο δείκτης υπηρεσιών που εκπονεί το Institute of Supply Management για το Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο δείκτης υπηρεσιών ISM υποχώρησε στο 53,3 το Σεπτέμβριο, έναντι 65 τον Αύγουστο. Οι αναλυτές περίμεναν ηπιότερη υποχώρηση στο 60.

Επισημαίνεται ότι εχθές, σε ομιλία του ο επικεφαλής της Fed του Ντάλας Richard Fisher επισήμανε ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται ήδη στο υψηλότερο ”αποδεκτό” όριο και δεν εμφανίζει τάσεις υποχώρησης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι αν και πριν το ”χτύπημα” της Κατρίνα υπήρχαν ενδείξεις ελαφρούς επιβράδυνσης της οικονομίας, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και τα μεγάλα ποσά που δαπανά η κυβέρνηση σε έργα αποκατάστασης προσθέτουν περαιτέρω πιέσεις που θα μπορούσαν να αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμό.

Στα εταιρικά νέα, ανοδικά κατά 1,5% κινείται η μετοχή της General Motors στο δείκτη Dow Jones, μετά την ανακοίνωση της εταιρίας για διάθεση του μεριδίου 20% που έλεγχε στην Fuji Heavy Industries, με το 8,7% να πωλείται στην Toyota Motors έναντι 315 εκατ. δολ. και το υπόλοιπο να επιστρέφει στην FHI.

”Βουτιά” 19% καταγράφεται στη μετοχή της Delphi Corp. μετά το δημοσίευμα της New York Times που επισημαίνει ότι η εταιρία ανταλλακτικών αυτοκινήτων οδεύει ολοταχώς προς χρεοκοπία.

Πιέσεις δέχεται η μετοχή της British Petroleum τόσο στο NYSE, όσο και στο βρετανικό LSE μετά την προειδοποίηση του πετρελαϊκού κολοσσού για διαταραχές στην παραγωγή, αλλά και την υποβάθμιση της σύστασης από τη Citigroup, σε hold από buy.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.396,05 μονάδες με απώλειες 0,42%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται πτωτικά κατά 0,82%, στις 2.121,54 μονάδες και ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,55%, στις 1.207,79 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, εντείνονται οι πτωτικές τάσεις και στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου να σημειώνει απώλειες 0,95% στις 5.441,60 μονάδες, τον γαλλικό δείκτη CAC 40 να υποχωρεί κατά 0,99% στις 4.604,41 μονάδες και τον δείκτη Dax του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης να διαμορφώνεται στις 5.081,08 μονάδες με απώλειες 1,10%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v