Οι ”βαρετές” επενδύσεις που αποφέρουν μέρισμα

Οι σταθερές, ”αμυντικές” μετοχές με υψηλή μερισματική απόδοση μπορεί να φαίνονται ”βαρετές”, αλλά αποζημιώνουν στο έπακρο το ενδιαφέρον των επενδυτών, όπως διαπιστώνει νέα έρευνα της Lehman Brothers. Σύμφωνα με την έρευνα, οι εταιρίες με υψηλό μέρισμα δεν έχουν μόνο υπεραποδώσει άνετα των υπολοίπων από το Δεκέμβριο του 1969, αλλά διακατέχονται και από χαμηλότερο επίπεδο μεταβλητότητας.

του Steve Johnson

Οι σταθερές, ”αμυντικές” μετοχές με υψηλή μερισματική απόδοση μπορεί να φαίνονται ”βαρετές”, αλλά αποζημιώνουν στο έπακρο το ενδιαφέρον των επενδυτών, όπως διαπιστώνει νέα έρευνα της Lehman Brothers.

Η επενδυτική τράπεζα συγκέντρωσε στοιχεία για τις 1.000 μεγαλύτερες μετοχές στις ΗΠΑ και διαπιστώνει ότι το 40% των μετοχών που καταβάλλουν τα υψηλότερα μερίσματα, δεν έχουν μόνο υπεραποδώσει άνετα των υπολοίπων από το Δεκέμβριο του 1969, αλλά διακατέχονται και από χαμηλότερο επίπεδο μεταβλητότητας.

Ειδικότερα, οι μετοχές υψηλής μερισματικής απόδοσης παρήγαγαν μέση απόδοση 13,7% ετησίως σε σχέση με μέση συνολική απόδοση της τάξεως του 9% για τους υπόλοιπους τίτλους.

Σαφώς τα στοιχεία παραμορφώνονται από κλαδικές τάσεις, με τις μετοχές υψηλής απόδοσης να κυριαρχούνται από τίτλους χρηματοοικονομικών, κοινωφελών και τηλεπικοινωνιακών εταιριών.

Η έρευνα της Lehman Brothers επικυρώνει τα ευρήματα του Jeremy Siegel, καθηγητή οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας. Στο βιβλίο του ”Το μέλλον για τους επενδυτές” ο κ. Siegel επισημαίνει ότι ένα χαρτοφυλάκιο με τις 20 μετοχές με την υψηλότερη μερισματική απόδοση στον δείκτη S&P 500 από το 1957 έως το 2004 υπεραποδίδει έναντι της ευρύτερης αγοράς κατά 3% ετησίως.

Όντως, ο δείκτης S&P Divident Aristocrats Index, στον οποίο συμμετέχουν 57 εταιρίες που αυξάνουν ετησίως το μέρισμά τους τα τελευταία 25 χρόνια, έχουν υπεραποδώσει έναντι του δείκτη S&P 500 κατά 6% ετησίως από το 1969. Ο δείκτης περιλαμβάνει πολλές μετοχές εταιριών καταναλωτικών προϊόντων, όπως η Coca-Cola, η McDonald’s, η Wal Mart, η Johnson & Johnson, η Pfizer αλλά και η Bank of America, ενώ δεν υπάρχει εκπρόσωπος του ενεργειακού κλάδου.

Η Lehman διαπίστωσε ότι αυτή η τάση υπεραπόδοσης διεκόπη προσωρινά στις περιόδους 1977-1980 και 1997-2000, όταν οι ”αναπτυξιακές” μετοχές ήταν της μόδας.

”Εάν μπορείτε να βρείτε εταιρίες που αναμένεται να καταβάλουν αξιοπρεπές μέρισμα σε βάθος χρόνου, μπορείτε να αποκομίσετε καλές αποδόσεις”, επισημαίνει ο Chip Dickson, βασικός αναλυτής της αμερικανικής αγοράς για τη Lehman Brothers.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v