Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πληθωρισμός, επιτόκια και macro πίεσαν τη Wall

Οι πληθωριστικές ανησυχίες, η προοπτική ακόμη υψηλότερων επιτοκίων και η σημαντική υποχώρηση του δείκτη υπηρεσιών ISM επιβάρυναν το κλίμα στην αγορά και επισκίασαν την έντονη υποχώρηση που σημείωσαν οι τιμές του ”μαύρου χρυσού” με τους τρεις βασικούς δείκτες της Wall Street να καταγράφουν απώλειες. Πτώση άνω του 1% σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι.

Οι πληθωριστικές ανησυχίες, η προοπτική ακόμη υψηλότερων επιτοκίων και η σημαντική υποχώρηση του δείκτη υπηρεσιών ISM επιβάρυναν το κλίμα στην αγορά και επισκίασαν την έντονη υποχώρηση που σημείωσαν οι τιμές του ”μαύρου χρυσού” με τους τρεις βασικούς δείκτες της Wall Street να καταγράφουν απώλειες. Πτώση άνω του 1% σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι.

Ειδικότερα, κάθετη πτώση σημείωσε ο δείκτης υπηρεσιών που εκπονεί το Institute of Supply Management για το Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο δείκτης υπηρεσιών ISM υποχώρησε στο 53,3 το Σεπτέμβριο, έναντι 65 τον Αύγουστο. Οι αναλυτές περίμεναν ηπιότερη υποχώρηση στο 60.

Παράλληλα, στο επίκεντρο της προσοχής παρέμειναν οι χθεσινές δηλώσεις του διοικητή της Fed στη Φιλαδέλφεια Anthony Santomero, ο οποίος επισήμανε ότι η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων προκειμένου να διατηρήσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο. Σε ανάλογο ύφος ήταν και οι δηλώσεις του διοικητή της Fed στο Ντάλας Richard Fisher.

”Βλέπουμε τον κίνδυνο επιβράδυνσης της οικονομίας λόγω των αυξανόμενων επιτοκίων και αυτά που πρόκειται να δούμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες ενδεχομένως να κάνουν τον Οκτώβριο δύσκολο για την αγορά” σχολίασε ο Hans Olsen, επικεφαλής επενδύσεων της Bingham Legg Advisers LLC.

”Όλοι οι τομείς βάλλονται από πληθωριστικούς φόβους” σημείωσε ο James Park, της Rodman & Renshaw.

Στο ενεργειακό μέτωπο, οι τιμές του ”μαύρου χρυσού” υποχώρησαν κάτω από τα επίπεδα των 63 δολ. ανά βαρέλι καθώς η ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας για νέα μείωση των στρατηγικών αποθεμάτων την προηγούμενη εβδομάδα συνοδεύθηκε από στοιχεία που έδειχναν μειωμένη ζήτηση. Τα αποθέματα αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 300.000 βαρέλια, τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 4,3 εκατ. βαρέλια, ενώ τα αποθέματα διυλισμένων καυσίμων σημείωσαν πτώση κατά 5,6 εκατ. βαρέλια.

Στην πτωτική κίνηση της αγοράς συνέβαλαν και τα απογοητευτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι ADC Telecommunications και Mercury Interactive, οι μετοχές των οποίων δέχθηκαν σημαντικές πιέσεις.

Υποχώρηση σημείωσε η μετοχή της Delphi Corp. η οποία, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, είναι έτοιμη να καταθέσει αίτηση χρεοκοπίας.

Απώλειες κατέγραψε η Wright Medical Group η οποία περιέκοψε τις προβλέψεις της για την κερδοφορία στο σύνολο του έτους λόγω χαμηλότερων των αναμενόμενων πωλήσεων κάποιων προϊόντων στις αγορές Ιταλίας και Γαλλίας.

Σε πτωτική τροχιά βρέθηκε ο τίτλος της General Motors, η οποία ανακοίνωσε τη διάθεση του μεριδίου 20% που έλεγχε στην Fuji Heavy Industries, με το 8,7% να πωλείται στην Toyota Motors έναντι 315 εκατ. δολ. και το υπόλοιπο να επιστρέφει στην FHI

Στον αντίποδα, σημαντικά κέρδη αποκόμισε η μετοχή της Freddie Mac μετά την ανακοίνωση ότι το ΔΣ της εταιρίας αποφάσισε την επαναγορά μετοχών ύψους 2 εκατ. δολαρίων.

Ανοδικά κινήθηκε ο τίτλος της Yum! Brands, η οποία λειτουργεί τις αλυσίδες KFC, Taco Bell και Pizza Hut. Η εταιρία αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για την κερδοφορία στο σύνολο του έτους κατά 2 σεντς στα 2,64 δολ. ανά μετοχή.

Θετική η εικόνα της TXU Corp., μετά την ανακοίνωση της εταιρίας ότι θα προχωρήσει σε αυξήσεις των τελών ηλεκτρισμού κατά 24% λόγω των αυξήσεων στα κόστη καυσίμων.

Το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας ενισχύθηκε κατά 0,26%, στα 7,82 δολάρια, ενώ το ADR του ΟΤΕ σημείωσε μικρή πτώση 0,10%, στα 9,97 δολάρια. Υποχώρηση 0,04% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 28,3 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.317,36 μονάδες με απώλειες 1,19%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq σημείωσε πτώση κατά 1,70%, στις 2.103,02 μονάδες και ο S&P 500 υποχώρησε κατά 1,49%, στις 1.196,39 μονάδες.

Έντονα πτωτικές τάσεις επικράτησαν στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 1,21% στις 5.427,80 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε απώλειες 1,34% στις 5.069,42 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 4.594,11 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 1,21%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v