Citigroup: Αποβολή από την ιταλική πλατφόρμα MTS

Περιορισμός ενός μηνός από τις συναλλαγές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών ομολόγων MTS της Ιταλίας, μιας από τις μεγαλύτερες αγορές κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, επιβλήθηκε στη Citigroup, σε σχέση με την εμπλοκή της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας σε αμφιλεγόμενες συναλλαγές που κλυδώνισαν την αγορά κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

της Joanna Chung στο Λονδίνο

Περιορισμός ενός μηνός από τις συναλλαγές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών ομολόγων MTS της Ιταλίας, μιας από τις μεγαλύτερες αγορές κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, επιβλήθηκε στη Citigroup.

Η ποινή, η οποία τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Νοεμβρίου, επιβάλλεται ένα χρόνο μετά την εμπλοκή της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας σε αμφιλεγόμενες συναλλαγές που κλυδώνισαν την αγορά κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Πρόκειται για το πιο πρόσφατο πλήγμα στο κύρος της Citigroup, το οποίο περιορίζει τη συμμετοχή της σε μία από τις πιο ελκυστικές αγορές ομολόγων. Στην τράπεζα έχει επίσης απαγορευτεί από την ιταλική κυβέρνηση, από πέρυσι τον Αύγουστο, η υλοποίηση κοινοπρακτικών deals.

Η αναστολή επιβλήθηκε από την επονομαζόμενη ”επιτροπή των οφών”, έναν ανεξάρτητο φορέα που έχει την ευθύνη της εποπτείας της πλατφόρμας MTS στην Ιταλία. Η επιτροπή επεσήμανε ότι η τράπεζα έχει παραβιάσει διάφορους κανονισμούς του MTS στην Ιταλία.

Η Citigroup ”επέδειξε έλλειψη επαγγελματισμού, καθώς δεν αναλογίστηκε πώς θα επηρέαζαν οι συναλλαγές της το σύστημα MTS”, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η επιτροπή. ”Επιπροσθέτως, οι συναλλαγές δεν εκτελέστηκαν με τον απαιτούμενο επαγγελματισμό και ευσυνειδησία”.

Στις 2 Αύγουστου 2004 ο διεθνής οίκος πώλησε στη διάρκεια ολίγων δευτερολέπτων ομόλογα αξίας 12 δισ. ευρώ, επαναγοράζοντας κατόπιν ομόλογα ύψους 4 δισ. ευρώ σε πολύ χαμηλότερες τιμές, κίνηση που απέφερε κέρδη ύψους 17,5 εκατ. ευρώ στη Citigroup.

Ένα εσωτερικό memo που είχε σταλεί στους traders της Citigroup δύο εβδομάδες πριν από τις αμφιλεγόμενες συναλλαγές στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης, περιγράφει πώς θα μπορούσε η τράπεζα να εκμεταλλευθεί ”με πολύ επικερδή τρόπο” την εν λόγω αγορά.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v