Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Μικτά πρόσημα με τα macro στο επίκεντρο

Μικτά πρόσημα στη Wall Street μετά από μία συνεδρίαση με αρκετές εναλλαγές προσήμων ειδικά για τους Dow Jones και S&P 500. Στο επίκεντρο της προσοχής βρέθηκαν τόσο τα macro που ενίσχυσαν τις πληθωριστικές ανησυχίες όσο και η υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών. Απώλειες στην Ευρώπη.

Μικτά πρόσημα στη Wall Street μετά από μία συνεδρίαση με αρκετές εναλλαγές προσήμων ειδικά για τους Dow Jones και S&P 500. Στο επίκεντρο της προσοχής βρέθηκαν τόσο τα macro που ενίσχυσαν τις πληθωριστικές ανησυχίες όσο και η υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών. Απώλειες στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου της χώρας, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τον Αύγουστο διευρύνθηκε στα 59 δισ. δολ. από 57,9 δισ. δολ. τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές περίμεναν διεύρυνση έως τα 59,5 δισ. δολ.

Παράλληλα, οι τιμές των εισαγωγών κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση των τελευταίων 15 ετών στις ΗΠΑ, στο 2,3%, αντανακλώντας το αυξημένο κόστος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Εν τω μεταξύ, οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας που συμπληρώθηκαν στην εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 8 Οκτωβρίου ανήλθαν σε 389.000 από 390.000 την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Δεν επαληθεύτηκαν οι προσδοκίες των αναλυτών για σημαντική μείωση στις 360.000 αιτήσεις.

Στο ενεργειακό μέτωπο, η τιμή του αργού πετρελαίου στην αγορά της Ν. Υόρκης υποχώρησε κάτω από το επίπεδο των 63 δολ. ανά βαρέλι μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 7 Οκτωβρίου τα στρατηγικά αποθέματα σημείωσαν αύξηση για πρώτη φορά μετά από έξι συνεχόμενες εβδομάδες υποχώρησης.

”Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τον πληθωρισμό, τα υψηλότερα επιτόκια και τις υψηλές ενεργειακές τιμές” σχολίασε ο Art Hogan, ανώτερος αναλυτής της Jefferies & Co.

Αναλυτές επισήμαναν ότι η μεταβλητότητα που εμφάνισε η αγορά συνδέεται εν μέρει με τις ανακοινώσεις που αναμένονται την Παρασκευή σχετικά με την πορεία των τιμών καταναλωτή.

Κέρδη αποκόμισε η μετοχή της Apple, μετά την παρουσίαση μίας νέας έκδοσης του iPod, γεγονός που βοήθησε το Nasdaq να σταθεροποιηθεί σε θετικό έδαφος.

Ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για αρκετούς τίτλους εταιριών ημιαγωγών μετά τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα της Hynix Semiconductor, τα οποία ενίσχυσαν την αισιοδοξία για τις προοπτικές κερδοφορίας του κλάδου.

Ανοδικά κινήθηκε η μετοχή της Lam Research μετά την ανακοίνωση ότι η εταιρία εμφάνισε κέρδη ανά μετοχή ύψους 38 σεντς έναντι των 30 σεντς που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Θετική η εικόνα της McDonald’s μετά την ανακοίνωση ότι οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 3,9% το Σεπτέμβριο, λόγω αναπάντεχης ισχύος στην Ευρώπη.

Πιέσεις δέχθηκαν πετρελαϊκές και ενεργειακές μετοχές λόγω της υποχώρησης του ”μαύρου χρυσού”, ενώ οι ανησυχίες που δημιουργεί η προοπτική υψηλότερων επιτοκίων επηρέασαν αρνητικά μετοχές εταιριών κοινής ωφελείας όπως η Exelon.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ υποχώρησε κατά 0,52%, στα 10,34 δολάρια, ενώ το ADR της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε πτώση 1,77%, στα 7,78 δολάρια. Απώλειες 1,93 για το δικαίωμα της 3Ε, στα 28,44 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.216,59 μονάδες ουσιαστικά αμετάβλητος, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq σημείωσε άνοδο κατά 0,48%, στις 2.047,22 μονάδες και ο S&P 500 υποχώρησε οριακά κατά 0,07%, στις 1.176,84 μονάδες.

Απώλειες κατέγραψαν οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση κατά 1,44% στις 5.265,20 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,64% στις 4.950,07 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 4.470,13 μονάδες με απώλειες 0,99%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v