Η νευρικότητα θα παραμείνει στις αγορές

Η μεταβλητότητα που εμφανίζεται στις κεφαλαιαγορές τις τελευταίες εβδομάδες δείχνει να εντείνεται. Όμως, όπως έχουμε συνηθίσει πλέον, η συμπεριφορά διαφορετικών επενδυτικών κατηγοριών δεν δείχνει να οδηγεί στα ίδια συμπεράσματα. Αν οι επενδυτές ανησυχούν όντως για τον πληθωρισμό λόγω των υψηλών τιμών των εμπορευμάτων, γιατί οι μετοχές του κλάδου ”βούλιαξαν” τον FTSE-100 την Πέμπτη;

του Philip Coggan

Η μεταβλητότητα που εμφανίζεται στις κεφαλαιαγορές τις τελευταίες εβδομάδες δείχνει να εντείνεται. Όμως, όπως έχουμε συνηθίσει πλέον, η συμπεριφορά διαφορετικών επενδυτικών κατηγοριών δεν δείχνει να οδηγεί στα ίδια συμπεράσματα.

Θα ήταν εύκολο να αποδοθεί η μεταβλητότητα στις αγορές σε πληθωριστικές ανησυχίες. Άλλωστε, την Τετάρτη ο χρυσός και ο χαλκός διαμορφώθηκαν σε υψηλά πολλών ετών, ενώ η πλατίνα εκτινάχθηκε σε υψηλά 25 ετών την Πέμπτη. Σε πληθωριστικές ανησυχίες μπορεί επίσης να αποδοθεί και η ενίσχυση της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς treasury στο 4,5% στην Ευρώπη.

Όμως, τι οδήγησε στη ”βουτιά” του FTSE-100 την Πέμπτη στο Λονδίνο; Οι μετοχές των μεταλλουργικών μετοχών και των μετοχών πρώτων υλών προφανώς, λόγω ανησυχίας ότι τα τρέχοντα υψηλά δεν μπορούν να διατηρηθούν.

Οπότε, για να εξηγηθούν αυτές οι κινήσεις, κάποιος πρέπει να ορίσει δύο διαφορετικές κατηγορίες επενδυτών: αυτούς που φοβούνται ότι οι τιμές των εμπορευμάτων θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα και τους άλλους που φοβούνται ότι θα υποχωρήσουν.

Μια εναλλακτική εξήγηση είναι ότι οι επενδυτές επιδεικνύουν αυξημένη αποστροφή προς τον επενδυτικό κίνδυνο. Τα spread των ομολόγων των αναδυόμενων αγορών έχουν διευρυνθεί και είναι τώρα 0,3% υψηλότερα απ ό,τι στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας. Κάποιος θα μπορούσε να συνδέσει το ξεπούλημα με την ενίσχυση στον χρυσό και να υποθέσει ότι οι επενδυτές οδεύουν προς ”ασφαλείς λιμένες”.

Το πρόβλημα με αυτό το σενάριο είναι η ενίσχυση στις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Εάν οι επενδυτές οδεύουν προς ”ασφαλείς λιμένες”, κάποιος θα περίμενε ότι η αγορά των treasuries θα επωφελούνταν και δεν θα υπέφερε.

Ίσως το πιο ξεκάθαρο πρόβλημα είναι η αυξανόμενη παραδοχή ότι η Federal Reserve θα αυξήσει τα αμερικανικά επιτόκια αρκετές φορές ακόμη. Παραδοσιακά, η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής προκαλεί την ενίσχυση των αποδόσεων των treasuries και θεωρείται κακή είδηση για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες επενδύσεων.

Ο λόγος που οι αγορές εμφανίζονται σε σύγχυση, είναι ότι οι επενδυτές είναι αβέβαιοι για το πώς θα εξελιχθεί αυτός ο κύκλος. Τα πράγματα μπορούν να πάνε στραβά από δύο κατευθύνσεις: είτε ο πληθωρισμός αποτελεί πραγματικό πρόβλημα και η Fed θα αναγκαστεί να αυξήσει σημαντικά τα επιτόκια για να τον καταπολεμήσει είτε η αντίδραση της Fed είναι υπερβολική και οι επιθετικές κινήσεις της θα δημιουργήσουν προβλήματα στην οικονομία. Μέχρι τη στιγμή που τα οικονομικά στοιχεία θα δώσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, η νευρικότητα θα παραμείνει στις αγορές.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v