Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Εκτίναξη πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο

Τον υψηλότερο ρυθμό μηνιαίας ενίσχυσης του πληθωρισμού των τελευταίων 25 ετών εμφανίζει η αμερικανική οικονομία τον Σεπτέμβριο, λόγω της ανόδου της τιμής της βενζίνης και του φυσικού αερίου στο εξεταζόμενο διάστημα, με τον δομικό πληθωρισμό πάντως να παραμένει σε ελεγχόμενα επίπεδα. Σημαντική πτώση για τη βιομηχανική παραγωγή.

ΗΠΑ: Εκτίναξη πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο
Τον υψηλότερο ρυθμό μηνιαίας ενίσχυσης του πληθωρισμού των τελευταίων 25 ετών εμφανίζει η αμερικανική οικονομία τον Σεπτέμβριο, λόγω της ανόδου της τιμής της βενζίνης και του φυσικού αερίου στο εξεταζόμενο διάστημα, με τον δομικό πληθωρισμό πάντως να παραμένει σε ελεγχόμενα επίπεδα.

Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν κατά 1,2% τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης της τελευταίας 25ετίας, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 0,9% και προηγούμενη μέτρηση στο 0,5%. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ στο 4,7% σε ετήσια βάση, επίπεδα που είχαν αποφευχθεί από το 1991.

Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός, από τον οποίο εξαιρούνται οι τιμές των καυσίμων, παραμένει υπό έλεγχο, σημειώνοντας αύξηση στο εξεταζόμενο διάστημα, της τάξεως του 0,1%, έναντι εκτιμήσεων για ενίσχυση κατά 0,2%. Στο έτος, ο δομικός πληθωρισμός στη χώρα διαμορφώνεται στο 2%.

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο ρυθμός αύξησης στις τιμές των καυσίμων, μόνο τον Σεπτέμβριο, διαμορφώθηκε στο 12%.

Εν τω μεταξύ, δυσάρεστα ήταν τα μαντάτα και στο μέτωπο των λιανικών πωλήσεων των αμερικανικών επιχειρήσεων, καθώς τον Σεπτέμβριο ενισχύθηκαν κατά μόλις 0,2%, έναντι προσδοκιών για αύξηση κατά 0,5%.

Στο μεταξύ, την υψηλότερη μηνιαία πτώση από το 1982 κατέγραψε το Σεπτέμβριο η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ, υποχωρώντας κατά 1,3%, έναντι του Αυγούστου.

Οι αναλυτές της αγοράς εκτιμούσαν πτώση του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,3% και αποδίδουν την υποχώρηση στους τυφώνες ”Κατρίνα” και ”Ρίτα”.

Εν τω μεταξύ, αναπάντεχη πτώση εμφανίζει ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που εκπονεί το Πανεπιστήμιο του Michigan, τον Οκτώβριο. Ο δείκτης διέψευσε τους αναλυτές που περίμεναν βελτίωση του κλίματος, με διαμόρφωση στο 80 από 76,9 το Σεπτέμβριο, καθώς υποχώρησε περαιτέρω στο 75,4.

Παράλληλα αύξηση 0,4% σημείωσαν τα αποθέματα επιχειρήσεων Αυγούστου, ενώ οι προβλέψεις των αναλυτών εκτιμούσαν αύξηση της τάξεως του 0,2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v