Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η υποβάθμιση της ”Ρίτα” στήριξε τη Wall

Μικρά κέρδη αποκόμισε η Wall Street καθώς η υποβάθμιση του τυφώνα ”Ρίτα” στην κατηγορία 4, από την κατηγορία 5 όπου είχε αναβαθμιστεί, οδήγησε τις τιμές του ”μαύρου χρυσού” κάτω από το επίπεδο των 67 δολ. ανά βαρέλι και βοήθησε την αγορά να σταθεροποιηθεί σε θετικό έδαφος. Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη.

Μικρά κέρδη αποκόμισε η Wall Street καθώς η υποβάθμιση του τυφώνα ”Ρίτα” στην κατηγορία 4, από την κατηγορία 5 όπου είχε αναβαθμιστεί, οδήγησε τις τιμές του ”μαύρου χρυσού” κάτω από το επίπεδο των 67 δολ. ανά βαρέλι και βοήθησε την αγορά να σταθεροποιηθεί σε θετικό έδαφος. Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, ο τυφώνας υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 4 της κλίμακας Saffir-Simspon καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των αρμοδίων αμερικανικών υπηρεσιών, απώλεσε μέρος της ισχύς του, με ανέμους πάντως η ταχύτητα των οποίων αγγίζει τα 150 μίλια την ώρα.

Την ίδια στιγμή περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες εκκενώνουν τις περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών που βρίσκονται στον Κόλπο του Μεξικού, καθώς ο τυφώνας ”Ρίτα” προσεγγίζει την περιοχή και αναμένεται να φθάσει στην ακτή την Παρασκευή ή νωρίς το Σάββατο, ενώ οι αμερικανικές αρχές αναφέρουν ότι το 70% της πετρελαϊκής παραγωγής του Κόλπου έχει διακοπεί.

Ο πανικός στις ενεργειακές αγορές οδήγησε νωρίτερα το πετρέλαιο στα 67,78 δολάρια ανά βαρέλι, ωστόσο αυτήν την ώρα τόσο το πετρέλαιο όσο και ο χρυσός έχουν υποχωρήσει από τα υψηλά επίπεδα στο οποία κινούνταν.

Εν τω μεταξύ, σε υψηλά δύο ετών περίπου διαμορφώθηκαν οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα μέχρι τη 17η Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα οι αιτήσεις διαμορφώθηκαν στις 432.000, καταγράφοντας αύξηση κατά 8.000.

Παράλληλα, ο ”δείκτης των δεικτών” υποχώρησε τον Αύγουστο κατά 0,2% έναντι υποχώρησης 0,1% τον Ιούλιο (αναθεωρημένα στοιχεία) και ενώ η εκτίμηση της αγοράς έκανε λόγο για υποχώρηση κατά 0,3%.

Ενισχύθηκε η μετοχή της Caterpillar καθώς οι καταστροφές που αναμένεται να προκαλέσει ο τυφώνας ”Ρίτα” εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν τις παραγγελίες βιομηχανικού εξοπλισμού και μηχανημάτων.

Θετική η εικόνα της Wal-Mart η οποία κάλυψε τις απώλειες που κατέγραφε μετά την έκθεση εμπορικής ένωσης που έκανε λόγο για μειωμένες λιανικές πωλήσεις την περίοδο των διακοπών σε σχέση με τα όσα αρχικά προβλέπονταν.

Ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και για άλλες μετοχές εταιριών του λιανικού εμπορίου μετά τα καλύτερα των αναμενόμενων κέρδη της Bed Bath & Beyond.

Ανοδικά κινήθηκε η μετοχή της Delta Air Lines. Η εταιρία ανακοίνωσε ότι περικόψει 7.000-9.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2007 και θα προχωρήσει σε μείωση μισθών σε όλες της βαθμίδες της διοίκησης στο πλαίσιο ενός εκτεταμένου σχεδίου αναδιάρθρωσης προκειμένου να ”σωθεί” η εταιρία.

Κέρδη αποκόμισε η μετοχή της Sprint Nextel μετά την ανακοίνωση της εταιρίας τηλεπικοινωνιών για αύξηση των προσδοκιών για περικοπές κόστους από τη συγχώνευση κατά 20% στα 14,5 δισ. δολάρια.

Άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των General Mills και KB Home μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων που ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών αλλά και την ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το 2005 στην οποία προχώρησε η KB Home.

Υπό πίεση βρέθηκαν μετοχές ασφαλιστικών εταιριών όπως η AIG, η Allstate Corp. και η IPC Holdings, αποτυπώνοντας τις αποζημιώσεις που θα κληθούν να καταβάλλουν στους πληγέντες από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Κατρίνα αλλά τις ανησυχίες για νέες καταστροφές από τον τυφώνα Ρίτα.

Υποχώρηση εμφανίζει η μετοχή της Sony μετά την ανακοίνωση ότι αναμένει φέτος απώλειες ύψους 90 εκατ. δολ. λόγω της έντασης του ανταγωνισμού, ενώ θα προχωρήσει στην περικοπή 10.000 θέσεων εργασίας.

Σε αρνητικό έδαφος πέρασαν μετοχές πετρελαϊκών και ενεργειακών εταιριών όπως η Exxon Mobil, η Marathon Oil και η Valero Energy μετά την αποκλιμάκωση των τιμών του ”μαύρου χρυσού”.

Το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε άνοδο 2,34%, στα 7,45 δολάρια, ενώ το ADR του ΟΤΕ κατέγραψε απώλειες 2,65%, στα 9,90 δολάρια. Κέρδη 0,86% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 28 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.422,05 μονάδες με κέρδη 0,42%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq σημείωσε άνοδο κατά 0,20% στις 2.110,78 μονάδες και ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,37% στις 1.214,62 μονάδες.

Με μικτά πρόσημα ”έκλεισαν” οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. O FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,30% στις 5.385,70 μονάδες, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,54% στις 4.849,01 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες 0,45% στις 4.448,15 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v