Lex: Βασικά μέταλλα

Η τιμή του νικελίου υποχωρεί κατά 7%, ενώ το νικέλιο και ο κασσίτερος έχουν υποχωρήσει κατά 25% και 32% αντίστοιχα. Στην αρχή, ο αναλυτές απέδιδαν τη διόρθωση σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Όμως υπάρχουν ενδείξεις ότι τα γρανάζια του ”υπερ-κύκλου” στα βασικά μέταλλα έχουν αρχίσει να κινούνται παράλληλα με απομάκρυνση των κερδοσκοπικών κεφαλαίων, τη στιγμή που οι πετρελαϊκές τιμές ενισχύουν την ελκυστικότητα του χρυσού.

Η διάλυση των μετάλλων είναι μια δύσκολη, αχάριστη δουλειά. Ποτέ δεν ήταν περισσότερο από τώρα, εν μέσω μιας ”καυτής” αγοράς εμπορευμάτων.

Την προηγούμενη Πέμπτη, η τιμή του νικελίου υποχωρούσε κατά 7%. Οι αισιόδοξοι το είχαν αποδώσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις σε ορισμένα από τα κορυφαία ορυχεία του κόσμου, θεωρώντας ότι πρόκειται για έκτακτη διόρθωση. Όμως υπάρχουν ενδείξεις ότι τα γρανάζια του ”υπερ-κύκλου” έχουν αρχίσει να κινούνται.

Εκτός του χαλκού, οι τιμές των βασικών μετάλλων έχουν υποχωρήσει από τα υψηλά πολλών ετών στα οποία διαμορφώνονταν νωρίτερα στο έτος. Το νικέλιο και ο κασσίτερος έχουν υποχωρήσει κατά 25% και 32% αντίστοιχα.

Η Macquarie Bank αναλύει τη σχέση μεταξύ τιμών και αποθεμάτων -το μανιφέστο της προσφοράς και της ζήτησης. Ενώ οι μακροπρόθεσμες τιμές δείχνουν μια ισχυρή αρνητική συσχέτιση με τα επίπεδα των αποθεμάτων, καταγράφεται μια σημαντική ενίσχυση στη συμμετοχή κερδοσκοπικής δραστηριότητας από τις αρχές του 2004, ιδίως στον μόλυβδο, τον ψευδάργυρο και το νικέλιο.

Εν τω μεταξύ, στα θεμελιώδη, σημειώνεται ενίσχυση της προσφοράς. Τα στοιχεία του Αυγούστου δείχνουν ισχυρή παραγωγή αλουμινίου, παρά την υποχώρηση των τιμών. Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα ενισχύονται αν και από ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Η ABN Amro προβλέπει ότι οι παγκόσμιες ελλείψεις σε όλα τα βασικά μέταλλα θα έχουν εξαφανιστεί έως το 2007.

Αναφορικά με την εικόνα της ζήτησης, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στο ”ακριβό” κομμάτι της αγοράς. Ο χρυσός διαμορφώνεται σε υψηλά 17 ετών, επωφελούμενος από τους επενδυτές που αναζητούν προστασία από τις καταστροφικές συνέπειες των υψηλών πετρελαϊκών τιμών. Αυτό δείχνει ότι έρχονται ακόμη χειρότερες μέρες για τους αμερικανούς καταναλωτές -τους αγοραστές των τελικών προϊόντων που κατασκευάζουν οι διαλυτές μετάλλων στην Κίνα.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v