Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Απώλειες λόγω macro και Wal-Mart

Απώλειες κατέγραψε η Wall Street καθώς η ανάκαμψη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Ιούλιο αλλά και οι προειδοποιήσεις για την κερδοφορία από εταιρίες όπως η Wal-Mart και η Gateway ενίσχυσαν τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο των υψηλών τιμών του πετρελαίου στην οικονομία. Πτώση στην Ευρώπη.

Απώλειες κατέγραψε η Wall Street καθώς η ανάκαμψη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Ιούλιο αλλά και οι προειδοποιήσεις για την κερδοφορία από εταιρίες όπως η Wal-Mart και η Gateway ενίσχυσαν τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο των υψηλών τιμών του πετρελαίου στην οικονομία. Πτώση στην Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ, κοντά στα επίπεδα των 66 δολ. ανά βαρέλι κινούνται οι τιμές του ”μαύρου χρυσού” στη Ν. Υόρκη καθώς τα διυλιστήρια των ΗΠΑ αποκαθιστούν τα προβλήματα παραγωγής, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε νέα αύξηση των στρατηγικών αποθεμάτων στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Εμπορίου, ενισχυμένες εμφανίζονται οι πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, λόγω και της ανόδου των πετρελαϊκών τιμών στο διάστημα αυτό, με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να ενισχύεται κατά 0,5% σε μηνιαία βάση.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός ενισχύθηκε κατά 0,5% τον Ιούλιο, εξέλιξη που αποδίδεται στην ανάλογη άνοδο, κατά 3,8% της πετρελαϊκής τιμής. Οι αναλυτές περίμεναν διαμόρφωση του μεγέθους στο 0,4%, έναντι μηδενικής μεταβολής τον προηγούμενο μήνα. Σε ετήσια βάση, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή εμφανίζεται ενισχυμένος κατά 3,2%.

”Τα νούμερα της Wal-Mart αντικατοπτρίζουν την ανησυχία για τα επίπεδα των πετρελαϊκών τιμών” σχολίασε ο Barry Hyman, αναλυτής της Ehrenkrantz King Nussbaum Inc. στη Ν. Υόρκη. ”Οι προβλέψεις κερδοφορίας δείχνουν μάλλον ανησυχία για τα επόμενα δύο τρίμηνα” πρόσθεσε.

Πτώση σημείωσε η μετοχή της Wal-Mart η οποία παρά την αύξηση των κερδών στο δεύτερο τρίμηνο, προειδοποίησε ότι οι τιμές των καυσίμων ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την προσωπική κατανάλωση και κατ’ επέκταση τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου.

Πιέσεις δέχθηκαν οι τίτλοι των Home Depot και JC Penney Co. παρά τα καλύτερα των αναμενόμενων μεγέθη που παρουσίασαν οι εταιρίες, συμπαρασύροντας σε αρνητική τροχιά αρκετές μετοχές του κλάδου λιανικού εμπορίου.

Υποχώρηση σημείωσε ο τίτλος της Gateway Inc. μετά από ανακοίνωση της εταιρίας ότι περιμένει κέρδη ανά μετοχή της τάξεως των 11-13 σεντς ανά μετοχή έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για 17 σεντς.

Αρνητική η εικόνα της μετοχή της Deere η οποία υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη στο σύνολο του 2005 σε 1,4 δισ. δολ. έναντι 1,6 δισ. δολ. πριν. Σε πτωτική τροχιά βρέθηκαν και άλλες εταιρίες εξοπλισμού όπως η Caterpillar και η Terex Corp..

Πιέσεις δέχθηκε η Hewlett-Packard που ανακοινώνει αποτελέσματα μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Στον αντίποδα, ανοδικά κινήθηκε η μετοχή της Delta Air Lines. Η εταιρία που προσπαθεί να αποφύγει την χρεοκοπία κατέληξε σε συμφωνία για την πώληση της μονάδας της Atlantic Southeast Airlines στην SkyWest Inc. έναντι τιμήματος ύψους 425 εκατ. δολαρίων.

Κέρδη αποκόμισε η μετοχή της Northwest Airlines Corp. μετά τα σχόλια αναλυτή της Morgan Stanley ο οποίος σημείωσε ότι η εταιρία ενδέχεται να ολοκληρώσει επιτυχώς την αναδιάρθρωσή της χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει στο άρθρο 11 περί χρεοκοπίας. Ο αναλυτής αναβάθμισε τη σύσταση του για τη μετοχή σε ”overweight” από ”equal-weight”.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ υποχώρησε 0,28%, στα 10,60 δολάρια, ενώ το ADR της Εθνικής σημείωσε πτώση 1,81%, στα 7,58 δολάρια. Απώλειες 0,98% και για το δικαίωμα της 3Ε, στα 29,21 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.513,45 μονάδες με απώλειες 1,14%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινήθηκε έντονα πτωτικά κατά 1,38%, στις 2.137,06 μονάδες και ο S&P 500 υποχώρησε κατά 1,18%, στις 1.219,34 μονάδες.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε 0,41% στις 5.322,30 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη διαμορφώθηκε στις 4.883,81 μονάδες με απώλειες 0,78%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε πτώση 0,49% στις 4.444,57 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v