Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Άνοδος λόγω πετρελαίου, Apple

Κυριάρχησαν τελικά οι ανοδικές τάσεις στην αμερικανική αγορά, η οποία ωφελήθηκε από την υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στις μετοχές τεχνολογίας, με τους τίτλους των Αpple και Agilent να ξεχωρίζουν. Πιέσεις στις φαρμακευτικές στην Ευρώπη.

Κυριάρχησαν τελικά οι ανοδικές τάσεις στην αμερικανική αγορά, η οποία ωφελήθηκε από την υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στις μετοχές τεχνολογίας, με τους τίτλους των Αpple και Agilent να ξεχωρίζουν. Πιέσεις στις φαρμακευτικές στην Ευρώπη.

Αναλυτικότερα, μεγαλύτερη κινητικότητα εμφανίστηκε στον δείκτη των μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στη μετοχή της Apple Computers μετά την αναβάθμιση των εκτιμήσεων της Piper Jaffray. Ειδικότερα, 960 εκ. τίτλοι έχουν αλλάξει χέρια στο New York Stock Exchange ενώ οι συναλλαγές στο Nasdaq διαμορφώθηκαν σε 1,2 δισ. μετοχές.

Η υποχώρηση του πετρελαίου από τα επίπεδα ρεκόρ των 67 δολαρίων βελτίωσε το κλίμα στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά. Η τιμή του πετρελαίου κατέγραψε σημαντική υποχώρηση σήμερα μετά την έντονη ανοδική τάση της Παρασκευής, παραμένοντας ωστόσο στα επίπεδα των 66,2 δολαρίων το βαρέλι στη Νέα Υόρκη.

”Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πετρέλαιο αποτελεί αγκάθι στα εταιρικά κέρδη και ως εκ τούτου και στους επενδυτές” επισημαίνει ο Marc Pado, αναλυτής της Cantor Fitzgerald. ”Ο μαύρος χρυσός, στο εύρος των 65-67 δολαρίων, δείχνει αρκετά υπερτιμημένος”.

Ο Art Hogan, αναλυτής της Jeffries & Co. εκτιμά ότι ο παράγοντας που θα δώσει την επόμενη τάση στην αμερικανική αγορά, είναι τα αποτελέσματα των εταιριών λιανικών πωλήσεων: ”Το επόμενο μεγάλο story στην αγορά είναι οι εταιρίες λιανικών πωλήσεων και οι επιδράσεις των πετρελαϊκών τιμών στην κερδοφορία τους”.

Εν τω μεταξύ, μικρότερη της αναμενόμενης εμφανίστηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, όπως αποτυπώνεται στο δείκτη Empire State Manufacturing Index. Ο δείκτης υποχώρησε στο 23 τον Αύγουστο από 23,9 τον Ιούλιο, με τους οικονομολόγους να προβλέπουν έντονη υποχώρηση στο 18,9.

Πιέσεις δέχτηκε ο κλάδος των αερομεταφορών, τόσο λόγω των πετρελαϊκών τιμών που υποδαυλίζουν την κερδοφορία των επιχειρήσεων, όσο και λόγω της Delta Airlines, που βάσει δημοσιεύματος της New York Times, βρίσκεται ένα βήμα από τη χρεοκοπία.

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν όλες οι μετοχές των εφημερίδων, μετά από δημοσίευμα της New York Post που κάνει λόγο για επικείμενη πώληση της Dow Jones (+7%).

Επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο διαχύθηκε σε ολόκληρο τον τεχνολογικό κλάδο, εμφανίστηκε στη μετοχή της Apple Computer (+2%), μετά από έκθεση της Piper Jaffrey που χαρακτηρίζει τη μετοχή της ως την κορυφαία επιλογή από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης για όλο το έτος.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ ενισχύθηκε 0,28%, στα 10,63 δολάρια, ενώ το ADR της Εθνικής σημείωσε άνοδο 1,04%, στα 7,75 δολάρια. Κέρδη 1,14% και για το δικαίωμα της 3Ε, στα 29,29 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.634,38 μονάδες με κέρδη 0,32%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινήθηκε ανοδικά κατά 0,47%, στις 2.167,04 μονάδες και ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,28%, στις 1.233,87 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, πιέσεις εκδηλώθηκαν στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου να σημειώνει απώλειες 0,03% στις 5.344,20 μονάδες, τον γαλλικό δείκτη CAC 40 να υποχωρεί κατά 0,22% στις 4.466,58 μονάδες και τον δείκτη Dax του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης να διαμορφώνεται στις 4.922,34 μονάδες με απώλειες 0,30%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v