Σε θέση μάχης οι traders (και) τον Αύγουστο

Οι traders που έχουν παραμείνει στις θέσεις τους και τον Αύγουστο διαπιστώνουν ότι μόνο καλοκαιρινές μέρες δεν θυμίζει η κινητικότητα στις αγορές, καθώς τα αμερικανικά επιτόκια, το πετρέλαιο και η Ιαπωνία έχουν αναλάβει να τους κρατήσουν σε εγρήγορση. Τι πιστεύουν οι αναλυτές της UBS και της JP Morgan.

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων των FT

Συχνά, ο Αύγουστος μεταφράζεται σε μέρες ραστώνης για τις κεφαλαιαγορές. Ωστόσο εφέτος, οι traders που έχουν παραμείνει στα γραφεία τους διαπιστώνουν ότι μόνο καλοκαιρινές μέρες δεν θυμίζει η κινητικότητα στις αγορές.

Τα ισχυρότερα του αναμενόμενου μισθολογικά στοιχεία στις ΗΠΑ την περασμένη Παρασκευή προκάλεσαν έντονη κινητικότητα, με τις αγορές ομολόγων να τρομάζουν στην προοπτική περαιτέρω αυξήσεων επιτοκίων από την Federal Reserve.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στις ΗΠΑ ενισχύθηκε στο 4,4%. Σύμφωνα με τον Mansoor Mohi-Uddin της UBS, οι αγορές παραγώγων αντανακλούν μετριασμένες αυξήσεις επιτοκίων, με τα αμερικανικά επιτόκια να ξεπερνούν το 4% έως το τέλος του έτους.

Ο Abhijit Chakrawbortti, ο αναλυτής της JP Morgan, επισημαίνει ότι ”οι νομισματικές συνθήκες θα συνεχίσουν να σφίγγουν για το επόμενο εξάμηνο στις ΗΠΑ και τα επιτόκια θα ενισχυθούν περισσότερο από ότι διαφαίνεται στις χρηματιστηριακές αγορές. Θεωρούμε ότι η Fed μπορεί να φτάσει εύκολα τα επιτόκια στο 4,5% έως τις αρχές του 2006”. Οι αγορές θα λάβουν το επόμενο μήνυμα στη σημερινή συνεδρίαση της Federal Reserve, όχι τόσο από την αναμενόμενη αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης αλλά από τη συνοδευτική δήλωση.

Εν τω μεταξύ, πολλά συμβαίνουν στις διεθνείς αγορές. Η πετρελαϊκή τιμή αναρριχήθηκε σε νέα επίπεδα ρεκόρ σήμερα, αντιδρώντας στην απόφαση των ΗΠΑ να κλείσει τα διπλωματικά της κτίρια στη Σαουδική Αραβία λόγω ανησυχιών για τρομοκρατικές επιθέσεις. Το πετρέλαιο έχει επιμείνει πάνω από τα επίπεδα των 60 δολαρίων το βαρέλι για μεγάλο χρονικό διάστημα, με καταστροφικές συνέπειες στην καταναλωτική ζήτηση. Μέχρι στιγμής ωστόσο, οι επενδυτές δεν δείχνουν να πτοούνται, ίσως γιατί μέχρι στιγμής οι συνέπειες από τις υπερβολικά υψηλές πετρελαϊκές τιμές δεν έχουν γίνει ορατές.

Εξελίξεις υπάρχουν και στην Ιαπωνία, όπου η απόρριψη του σχεδιασμού ιδιωτικοποίησης των ταχυδρομείων από το κοινοβούλιο άνοιξε το δρόμο σε πρώιμες εκλογές. Το γεν βυθίστηκε σε χαμηλό 4 μηνών έναντι του ευρώ για να ανακάμψει άμεσα, όπως και η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

Οι επενδυτές γίνονται ολοένα και περισσότερο αισιόδοξοι για την ιαπωνική οικονομία και το χρηματιστήριο του Τόκιο, χάρη στα βελτιωμένα αποτελέσματα των ιαπωνικών επιχειρήσεων. Όμως το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει αβέβαιο, κάτι που θα κρατήσει τις αγορές σε επαγρύπνηση και για τις επόμενες εβδομάδες.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v