Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Πτώση λόγω πετρελαίου και Cisco

Με απώλειες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η Wall Street καθώς οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν σε νέο υψηλό όλων των εποχών στα 64,95 δολ. μετά τα στοιχεία για τα αποθέματα, ενώ οι απογοητευτικές προβλέψεις της Cisco παρέσυραν χαμηλότερα μετοχές εταιριών πληροφορικής. Κέρδη στην Ευρώπη.

Με απώλειες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η Wall Street καθώς οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν σε νέο υψηλό όλων των εποχών στα 64,95 δολ. μετά τα στοιχεία για τα αποθέματα, ενώ οι απογοητευτικές προβλέψεις της Cisco παρέσυραν χαμηλότερα μετοχές εταιριών πληροφορικής. Κέρδη στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, μετά την ανακοίνωση ότι τα αποθέματα καυσίμων σημείωσαν υποχώρηση για έκτη συνεχή εβδομάδα αλλά και εν μέσω ανησυχιών για την κατάσταση στη Μ. Ανατολή, η τιμή του αργού πετρελαίου στην αγορά της Ν. Υόρκης ξεκίνησε μία ανοδική κούρσα μέχρι το ιστορικό υψηλό των 64,95 δολ. ανά βαρέλι.

Η υποχώρηση των αποθεμάτων καυσίμων επισκίασε την αναπάντεχη άνοδο που εμφάνισαν την προηγούμενη εβδομάδα τα στρατηγικά αποθέματα του αργού.

Η εκτίναξη του ”μαύρου χρυσού” οδήγησε σε αρνητικό έδαφος την αγορά η οποία από την έναρξη των συναλλαγών κινούνταν ανοδικά με τους επενδυτές να αντλούν αισιοδοξία για τις οικονομικές προοπτικές τόσο από τις δηλώσεις της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ όσο και από τα πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία.

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκε ο τίτλος της Cisco Systems με αφορμή την ανακοίνωση των κερδών τετάρτου οικονομικού τριμήνου της εταιρίας. Αν και τα αποτελέσματα ευθυγραμμίστηκαν με τις προσδοκίες της αγοράς, οι εκτιμήσεις της Cisco για το επόμενο τρίμηνο απογοήτευσαν τους επενδυτές.

Η κίνηση της Cisco παρέσυρε σε πτωτική τροχιά αρκετές μετοχές εταιριών πληροφορικής και τεχνολογίας με τον αντίστοιχο κλάδο του S&P 500 να εμφανίζει τις μεγαλύτερες απώλειες.

Υποχώρηση σημείωσε ο τίτλος της Walt Disney η οποία εμφάνισε κατά το τρίτο τρίμηνο έσοδα ύψους 7,72 δισ. δολ., ενώ οι προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για 7,90 δισ. δολάρια.

Πτωτικά κινήθηκε η μετοχή της Fannie Mae καθώς η εταιρία ανακοίνωσε ότι δεν θα ολοκληρώσει πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2006 τη διαδικασία που αναμένεται να καταλήξει σε επαναδιατύπωση της κερδοφορίας της εταιρίας στα 8,4-10,8 δισ. δολάρια.

Απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Atari Inc. η οποία παρουσίασε στο πρώτο τρίμηνο ζημίες ενώ οι πωλήσεις σημείωσαν πτώση κατά 78%, γεγονός που οδήγησε την εταιρία στην αναζήτηση κεφαλαίων από τον κύριο μέτοχό της.

Κέρδη αποκόμισε ο τίτλος της American International Group η οποία κατά το δεύτερο τρίμηνο εμφάνισε κέρδη 1,27 δολ. ανά μετοχή ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών για κέρδη 1,21 δολαρίων.

Η είδηση για πιθανή εξαγορά της Alibaba.com ώθησε υψηλότερα τη μετοχή της Yahoo. Τα στελέχη της εταιρίας βρίσκονται σε συζητήσεις για την εξαγορά της μεγαλύτερης online εταιρίας λιανεμπορίου στην Κίνα έναντι τιμήματος ύψους 1 δισ. δολ. σε μετοχές και μετρητά.

Θετική η εικόνα της μετοχής της Qualcomm Inc. η οποία αναβαθμίστηκε σε ”equal-weight” από ”underweight” από την Morgan Stanley.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ υποχώρησε 0,09%, στα 10,60 δολάρια, ενώ το ADR της Εθνικής σημείωσε πτώση 0,26%, στα 7,76 δολάρια. Απώλειες 1,85% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 29,20 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.594,41 μονάδες υποχωρώντας κατά 0,20%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινήθηκε πτωτικά κατά 0,75%, στις 2.157,81 μονάδες και ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,18%, στις 1.229,13 μονάδες.

Ανοδικά κινήθηκαν οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε 0,26% στις 5.377,50 μονάδες ενώ ενδοσυνεδριακά άγγιξε τις 5.386,4 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο 2001. Ο DAX στη Φρανκφούρτη έκλεισε κοντά στις 5.000 μονάδες και συγκεκριμένα στις 4.990,57 μονάδες με κέρδη 1,65%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε νέο υψηλό 3ετίας και διαμορφώθηκε στις 4.527,11 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 0,79%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v