Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Θετική αντίδραση στην απόφαση της Fed

Κέρδη στη Wall Street καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά στη νέα αύξηση επιτοκίων από τη Fed, η οποία διατήρησε τη φρασεολογία περί ήπιων αυξήσεων επιτοκίων ενώ τα σχόλια περί ελεγχόμενου πληθωρισμού ικανοποίησαν. Στήριξη στην αγορά παρείχαν και τα macro που ανακοινώθηκαν. Άνοδος στην Ευρώπη, κέρδη άνω του 1% για DAX και CAC 40.

Κέρδη στη Wall Street καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά στη νέα αύξηση επιτοκίων από τη Fed, η οποία διατήρησε τη φρασεολογία περί ήπιων αυξήσεων επιτοκίων ενώ τα σχόλια περί ελεγχόμενου πληθωρισμού ικανοποίησαν. Στήριξη στην αγορά παρείχαν και τα macro που ανακοινώθηκαν. Άνοδος στην Ευρώπη, κέρδη άνω του 1% για DAX και CAC 40.

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια βραχυπρόθεσμου διατραπεζικού δανεισμού κατά 0,25 μονάδες βάσης από το 3,25% στο 3,5%, ενώ ανακοίνωσε ότι η πολιτική ήπιων αυξήσεων δεν αλλάζει. Στη δήλωσή της για την δέκατη συνεχόμενη αύξηση επιτοκίων από τον Ιούνιο 2004 η Fed ανέφερε ότι ο πληθωρισμός παραμένει ελεγχόμενος.

Ανοδικά αντέδρασαν τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα με τους τίτλους 10ετών να ενισχύονται μετά από έξι εβδομάδες συνεχούς πτώσης. Μικρό αντίκτυπο είχε η ανακοίνωση στην πορεία του δολαρίου καθώς, σύμφωνα με αναλυτές, περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων έχουν ήδη τιμολογηθεί στο αμερικανικό νόμισμα.

Στο μέτωπο της μακροοικονομίας, περαιτέρω ενίσχυση, αν και με επιβραδυμένο ρυθμό, σημείωσαν η παραγωγικότητα αλλά και το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στις ΗΠΑ κατά το β’ τρίμηνο του 2005. Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί.

Σε ό,τι αφορά το ”μαύρο χρυσό”, η τιμή του προϊόντος στην αγορά της Νέας Υόρκης υποχώρησε προς το επίπεδο των 63 δολ. ανά βαρέλι, καθώς σταδιακά αποκαθίστανται τα προβλήματα στα διυλιστήρια και ως εκ τούτου στην παραγωγή. Νωρίτερα την Τρίτη η τιμή του προϊόντος άγγιξε το νέο υψηλό των 64,27 δολ. το βαρέλι καθώς οι προειδοποιήσεις από ΗΠΑ, Αγγλία και Αυστραλία για πιθανές επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, τη μεγαλύτερη παραγωγό στον κόσμο, επανέφεραν το ”τρομοκρατικό premium”.

Ανοδικά κινήθηκαν μετοχές εταιριών του λιανεμπορίου όπως η Bed Bath & Beyond Inc. με αφορμή την αισιοδοξία ότι οι ρυθμοί ανόδου στα κόστη δανεισμού δεν θα είναι τόσο ισχυροί ώστε να πλήξουν την προσωπική κατανάλωση.

Ανάλογη ήταν η εικόνα που παρουσίασαν μετοχές εταιριών real estate καθώς τα υψηλότερα επιτόκια εκτιμάται ότι δεν θα μειώσουν τη ζήτηση για ακίνητα.

Κέρδη αποκόμισε η μετοχή της Cisco η οποία αναμένεται να ανακοινώσει αποτελέσματα τα οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα δείξουν αύξηση της κερδοφορίας στο τέταρτο τρίμηνο κατά 16% στα 1,6 δισ. δολάρια.

Ενισχύθηκε ο τίτλος της Walt Disney η οποία ανακοινώνει τα μεγέθη του τρίτου τριμήνου μετά το πέρας της συνεδρίασης. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για αύξηση κερδών κατά 33% στα 803,1 εκατ. δολ. ή 38 σεντς ανά μετοχή.



Θετική η εικόνα της μετοχής της Biogen με αφορμή τις θετικές εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του φαρμάκου Tysabri το οποίο ενδέχεται να τεθεί ξανά σε κυκλοφορία μετά την απόσυρσή του από την αγορά στις 28 Φεβρουαρίου.

Άνοδο σημείωσε ο τίτλος της Delphi Corp. μετά την ανακοίνωση της General Motors ότι εξετάζει το αίτημα της εταιρίας ανταλλακτικών για οικονομική βοήθεια. Σε σχετικό report η Goldman Sachs επισήμανε ότι η Delphi θα πρέπει να αποφύγει τη χρεοκοπία ενώ αναβάθμισε τη σύσταση για τη μετοχή σε ”in-line” από ”underperform”.

Κέρδη αποκόμισε η King Pharmaceuticals η οποία εμφάνισε στο δεύτερο τρίμηνο κέρδη ύψους 44 σεντς ανά μετοχή και πωλήσεις 462,9 εκατ. δολ., έναντι 22 σεντς και 392,5 εκατ. δολ. αντίστοιχα που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Υποχώρηση εμφάνισαν μετοχές εταιριών ενέργειας λόγω των πτωτικών τάσεων στο πετρέλαιο.

Πτωτικά κινήθηκε η μετοχή της Delta Air Lines με αφορμή την υποβάθμιση της σύστασης της Merrill Lynch & Co. από ”neutral” σε ”sell”.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ υποχώρησε 0,38%, στα 10,61 δολάρια, ενώ το ADR της Εθνικής σημείωσε άνοδο 0,65%, στα 7,78 δολάρια. Κέρδη 0,44% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 29,75 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,75% στις 10.615,67 μονάδες, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινήθηκε ανοδικά κατά 0,45% στις 2.174,19 μονάδες, ενώ ο S&P 500 αποκόμισε κέρδη 0,67% στις 1.231,38 μονάδες.

Σημαντικά κέρδη αποκόμισαν οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,36% στις 5.363,70 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 1,48% και διαμορφώθηκε στις 4.909,48 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ”έκλεισε” στις 4.491,69 μονάδες με κέρδη 1,14%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v