Lex: Microsoft

Έχοντας προσπεράσει την αναπτυξιακή σπιρτάδα της νεότητας, η Microsoft κινδυνεύει να μετατραπεί σε πραγματικό ενήλικα. Έχει ήδη αρχίσει να προχωρά με προσεκτικά βήματα μιας ώριμης επιχείρησης. Ο διορισμός δύο στελεχών της ”παλιάς οικονομίας” στην εταιρία τους τελευταίους μήνες υπογραμμίζει αυτήν ακριβώς τη μεταβολή.

Έχοντας προσπεράσει την αναπτυξιακή σπιρτάδα της νεότητας, η Microsoft κινδυνεύει να μετατραπεί σε πραγματικό ενήλικα.

Έχει ήδη αρχίσει να προχωρά με προσεκτικά βήματα μιας ώριμης επιχείρησης. Επέστρεψε 32 δισ. στους μετόχους της μέσω ειδικού μερίσματος πέρυσι για να μειώσει τα υπερβολικά χρηματικά διαθέσιμα στον ισολογισμό της, αν και μένουν πολλά ακόμη να γίνουν. Επίσης, έχει κάνει σημαντικά βήματα στον έλεγχο του κόστους τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, περιόρισε τον σχεδιασμό της για τα bonus και τα οφέλη του προσωπικού.

Ο διορισμός δύο στελεχών της ”παλιάς οικονομίας” στην εταιρία τους τελευταίους μήνες υπογραμμίζει αυτή τη μεταβολή. Ο Chris Liddell, ο νέος οικονομικός διευθυντής, ήλθε από την International Paper. Ο Kevin Turner, που διορίστηκε την Πέμπτη στη θέση του γενικού διευθυντή, έρχεται από τη Wal-Mart.

Και οι δύο έχουν εμπειρία στο να καταφέρνουν να αποκομίσουν τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση σε επιχειρήσεις με στενά περιθώρια κερδοφορίας. Τα λειτουργικά περιθώρια της Microsoft, που διαμορφώνονταν στο 35% πέρυσι, ανήκουν σε διαφορετική κλίμακα. Όμως με την περαιτέρω ανάπτυξη των εσόδων να επιτυγχάνεται δυσκολότερα, η Microsoft έχει μια ευκαιρία να ενισχύσει την κερδοφορία της με την αποδοτικότερη διαχείριση των δραστηριοτήτων και του ισολογισμού της.

Μια τέτοια μεταβολή δεν θα έπρεπε, και δεν χρειάζεται, να περιορίσει την καινοτομία. Ακόμα και στην έρευνα και ανάπτυξη υπάρχει περιθώριο πιο επικεντρωμένης προσέγγισης, επιτυγχάνοντας παράλληλα τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η Microsoft οφείλει να διατηρήσει μια ευέλικτη, ριψοκίνδυνη κουλτούρα για να ανταγωνιστεί εταιρίες όπως η Google, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει ό,τι αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τους τεράστιους πόρους της. Πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη ισορροπία.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v